Вол стрит
26/04/2022 u 09:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст индекса на Вол стриту

Цијена дионице Твитера скочила је више од 5,5 одсто, а порасле су и цијене дионица других технолошких дивова, као што су Алфабет, Мајкрософт и Фејсбук

На Вол стриту су у понедјељак берзански индекси порасли, надокнадивши дио губитака од прошле седмице, а највише је ојачао технолошки сектор након вијести да је оснивач Тесле Илон Мас купио Твитер.

Dow Јones ојачао је 0,7 одсто на 34.049 бодова, док је С&П 500 порастао 0,57 одсто на 4.296 поена, а Nasdaq индекс 1,29 одсто на 13.004 бода.

С&П 500 индекс провео је већину трговања у негативном подручју, да би се у позитивно пробио након вијести да је Муск за 44 милијарде долара купио Титер, преноси Хрпортфолио.

Цијена дионице те друштвене мреже скочила је више од 5,5 одсто, а порасле су и цијене дионица других технолошких дивова, као што су Алфабет, Мајкрософт и Фејсбук.

Све те компаније ће ових дана објавити кварталне пословне извјештаје, па се улагачи надају бољим резултатима него што аналитичари очекују.

„Могло би се рећи да су улагачи прижељкивали опоравак технолошког сектора, након оштрог пада претходних седмица, но до вијести о преузимању Тwиттера то није ишло. Та вијест била је као зелено свјетло за куповину", рекао је трговац у фирми Bright Trading Dennis Dick.

Ове седмице ће пословне извјештаје објавити готово трећина компанија из састава С&П 500 индекса. Од 102 компаније, које су до сада то учиниле, њих 77,5 одсто остварило је већу зараду него што су аналитичари очекивали.

Негативно су на тржиште утицале и вијести о ширењу коронавируса у Кини, што је већ прије довело до "затварања" Шангаја и неколико других градова, а полако се уводе и рестриктивне мјере у дијеловима Пекинга.

То ће успорити ионако успорен раст друге по величини свјетске привреде, па су цијене дионица на берзи у Шангају у понедјељак забиљежиле највећи дневни пад од почетка пандемије у фебруару 2020. године.

Због тога су и на европским берзама цијене дионица пале. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 1,88 одсто на 7.380 бодова, док је франкфуртски ДАX склизнуо 1,54 одсто на 13.924 поена, а париски ЦАЦ 2,01 одсто на 6.449 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:08