/ - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
20/05/2022 u 10:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расте број заражених мајмунским богињама у Европи и Сјеверној Америци

Канадска служба за јавно здравство рекла је да је амерички држављанин, који је недавно из САД-а у Канаду допутовао приватним превозом, можда био заражен прије или током своје посјете Монтреалу

Канадска служба за јавно здравство потврдила је прва два случаја заразе вирусом мајмунских богиња, након што су власти у покрајини Квебек казале да истражују 17 сумњивих случајева док број заражених расте у Европи и Сјеверној Америци, јавља N1.ba.

Неколико је земаља, укључујући Португал и Шпанију, забиљежило случајеве мајмунских богиња у посљедњих неколико седмица, а један случај из Сједињених Америчких Држава односи се на човјека који је недавно путовао у канадску покрајину Квебек.

Први случај мајмунских богиња такође је забиљежен у Аустралији, што је изазвало здравствену узбуну, поручиле су локалне власти. Надлежна здравствени органи у аустралијској држави Новом Јужном Велсу рекла су да су открила вјероватан случај мајмунских богиња код човјека у 40-им годинама који се у Сиднеј недавно вратио из Европе.

Велика Британија, која је прва сигнализирала случај те болести 6. маја код особе која је била у Нигерији, објавила је да има укупно девет идентификованих случајева. Први случај дијагностициран је и у Италији у болници у Риму, а још су два случаја суспектна. Први случај пријављен је и у Шведској код једне особе на подручју Штокхолма. Осморо заражених пријављено је у Мадриду, а у Португалиј је по писању листа Публико заражено двадесетак људи.

-Ноћас је покрајина Квебек обавијештена да су два узорка, које је послао НМЛ (Национални микробиолошки лабораториј), била позитивна на мајмунске богиње. То су прва два случаја потврђена у Канади- рекла је канадска служба за јавно здравство у изјави, додавши да Канада никада прије није видјела такав случај.

Мајмунске богиње, које се углавном шире западном и централном Африком, ријетка су вирусна инфекција слична људским богињама, од којих су блаже. Први пут су забиљежене у Демократској Републици Конго 1970-их. Број случајева заразе у западној Африци порастао је у протеклој деценији.

Симптоми укључују грозницу, главобоље и сврбеж који започиње на лицу, а затим се шири на остатак тијела. Здравствени званичници у Монтреалу, највећем граду покрајине Квебек, новинарима су рекли да постоји веза између америчког случаја и још неколико сумњивих случајева у монтреалској регији.

Канадска служба за јавно здравство рекла је да је амерички држављанин, који је недавно из САД-а у Канаду допутовао приватним превозом, можда био заражен прије или током своје посјете Монтреалу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:50