Ратно стање на улицама Африке / - фото: РТС
12/07/2021 u 22:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ратно стање на улицама Јужне Африке

У клиникама, како јављају локални медији, влада хаос пошто демонстранти непрестано покушавају да упадну у просторије у којима се налазе повређени

Најмање седам особа је убијено и неколико стотина ухапшено током нереда који су у Јужној Африци избили после хапшења некадашњег предсједника Јакоба Зуме.

У покушају да сузбију насиље, јужноафричке власти распоредиле су војску на улице градова у којима су забиљежени најжешћи нереди, али су и упркос томе током дана паљене продавнице и стамбене зграде, преноси РТС.

Међу жртвама је шестомјесечна беба, коју је залутали метак погодио у главу, те мушкарац који је искрварио од рана задобијених ножем. У клиникама, јављају локални медији, влада хаос пошто демонстранти непрестано покушавају да упадну у просторије у којима се налазе повређени.

У таласу насиља које је услиједило после хапшења бившег предсједника, учесници протеста су пљачкали радње, палили зграде и нападали пролазнике.

Током недељу дана насиља, полиција није успјевала да заузда протесте који су у највећем броју случајева завршавали пљачкама и уништавањем имовине. Јужноафрички медији јављају да су блокиране раскрснице и да на тим мјестима горе камиони.

Бивши предсједник Јужноафричке Републике, 79-годишњи Џејкоб Зума, предао се прошле седмице полицији и служиће затворску казну од 15 мјесеци због непоштовања суда.

Зума се, такође, суочава са одвојеним судским поступком који се односи на уговор о наоружању, вриједан двије милијарде долара из 1999. године, када је био замјеник предсједника.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:37