Илустрација / - SCOTT-GRAHAM-5FNMWEJ4TAA-UNSPLASH
30/10/2021 u 07:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Равномjеран раст европске економиjе у трећем тромjесечjу

Наjвећи раст БДП-а на кварталном нивоу међу земљама ЕУ чиjим jе подацима Еуростат располагао забиљежила jе Аустриjа, 3,3 одсто

Економиjа Европске униjе (ЕУ) и еурозоне порасла jе у трећем тромjесечjу скоро истим темпом као и у претходна три мjесеца, показале су у петак прве процjене Еуростата.

 Сезонски прилагођен бруто домаћи производ (БДП) ЕУ порастао jе у трећем тромjесечjу 2,1 одсто у односу на претходна три мjесеца када jе оjачао два одсто - саопштио jе Еуростат.

Активности у еурозони порасле су у периоду од jула до септембра 2,2 одсто у односу на претходно тромjесечjе када jе раст износио 2,1 одсто, преноси Хина.

На годишњем нивоу сезонски прилагођен БДП ЕУ порастао jе у љетнjем тромjесечjу 3,9 одсто, након скока од 13,7 одсто у периоду од априла до jуна, коjи показуjе дубоки пад активности у прољеће прошле године, на почетку пандемиjе Цовид-19.

Економиjа еурозоне порасла jе у трећем тромjесечjу 3,7 одсто у односу на исти прошлогодишнjи период, након скока од 14,2 одсто у тромjесечном пероду до краjа jуна.

Наjвећи раст БДП-а на кварталном нивоу међу земљама ЕУ чиjим jе подацима Еуростат располагао забиљежила jе Аустриjа, 3,3 одсто.

Слиjеде Француска и Португалиjа с растом активности у трећем тромjесечjу три односно 2,9 одсто у односу на претходна три мjесеца.

Близу jе и Италиjа с растом активности 2,6 одсто.

Наjвећа европска приведа, Њемачка, порасла jе у периоду од jула до септембра скоро истим темпом као и у претходна три мjесеца, 1,8 одсто.

Наjслабиjи раст БДП-а на кварталном нивоу забиљежила jе Летониjа, 0,3 одсто, док jе литванска привреда стагнирала.

Еуростат ниjе располагао подацима за Хрватску, Румуниjу, Бугарску, Пољску, Мађарску, Словениjу, Данску, Финску, Грчку, Ирску, Кипар, Малту, Естониjу, Словачку, Холандиjу и Луксембург.

Литваниjа jе преднjачила наjснажниjим растом активности на годишнjем нивоу међу 11 земаља чиjим jе подацима Еуростат располагао, од шест одсто.

Слиjеде Аустриjа и Белгиjа с растом БДП-а 4,8 одсто односно 4,7 одсто у односу на прошлогодишнjе љето.

Италиjански БДП порастао jе 3,8 одсто, а француски 3,3 одсто.

У групи водећих економиjа, Шпаниjа и Нjемачка биле су осjетно испод европског просjека с растом привреде у трећем тромjесечjу 2,7 одсто односно 2,5 одсто у односу на исти прошлогодишнjи период.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 19:01