Unsplash, ilustracija / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
20/07/2021 u 20:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разбуктава се епидемија коронавируса и у Грчкој

Пораст присуства вируса је од плус 34 одсто у Лариси до чак 260 одсто у Солуну

Разбуктава се епидемија ковида-19 у Грчкој, гдје је од јуче до данас тестирањем нађено 3.565 нових случајева заразе, деветоро је умрло, а 121 пацијент је на респиратору, јављају агенције, преносе медији.

По броју случајева заразе у односу на број становника, стање је најтеже у Атини и околини и у Солуну с околином, као и на дијелу острва Крит, затим на сјеверу Пелопонеза и на више егејских острва.

Данас је у атинским медијима објављено да је од 3.565 нових случајева заразе у претходна 24 сата, седам идентификовано на граничним прелазима, међу путницима у доласку. Укупан број случајева заразе од почетка епидемије у Грчкој је 463.473, од чега су 51,2 одсто мушкарци.

На основу анализе потврђених случајева у посљедњих седам дана, 123 се сматрају повезаним с доласком из иностранства, а 1.318 случајева су последица заражавања од неког у земљи, за кога се и раније знало да је болестан. Од ковида-19 је у Грчкој укупно током епидемије умрло 12.867 људи, од којих је 95,1 одсто имало неку другу, основну болест и били су старији од 70 година.

Од почетка епидемије, 2.765 пацијената је отпуштено из јединица за интензивну његу, а број нових пацијената са ковидом-19 у болницама је 136 (3,55 одсто мање него јуче). Просјек пријема за седам дана у болнице је 121 пацијент дневно. Средња старост обољелих је 42 године, а просјечна старост умрлих 78 година.

Упечатљиви су и подаци о лабораторијски утврђеном присуству коронавируса у канализационим водама, на основу узорака који се свакодневно узимају на улазу отпадне воде у постројења за пречишћавање која имају многи грчки градови. По томе су у „црвеном“ полуострво Атика – гдје је Атина, и Солун, оба града с више од 200 одсто „пораста вирусног оптерец́ења“ за недјељу дана.

У недјељи од 12. до 18. јула у поређењу с претходном, све вец́е присуство коронавируса је примијец́ено у градским отпадним водама у чак девет од 12 подручја које контролише Национална мрежа канализационе епидемиологије (ЕОДИ).

Пораст присуства вируса је од плус 34 одсто у Лариси до чак 260 одсто у Солуну.

Повец́ање у Ретимносу, на Криту, сматра се маргиналним (плус 24 одсто), док је смањење присуства вируса забиљежено у само двије од 12 области: у Волосу (минус 68 одсто) и у Ираклиону, на Криту (минуст 74 одсто).

Атика, гдје је Атина, у протеклој недјељи је имала вирусно оптерец́ење градских отпадних вода статистички знатно веће (плус 219 одсто) у односу на претходну недјељу, те је и званично тамо вирусно оптерец́ење у отпадним водама сада проглашено за високо.

У Хањи, на Криту, забиљежен је пораст (плус 176 одсто) недјељног просјека вирусног оптерец́ења градских отпадних вода у поређењу с преходном недјељом (5-11. јул), те је сада тамо концентрација вирусног оптерец́ења окарактерисана као умјерена.

У Агиос Николаосу, такође на Криту, у посљедњој седмици је дошло до пораста (плус 110 одсто), али је упркос томе, вирусно оптерец́ење тамо релативно ниско до умјерено.

У Патри, на Пелопонезу, у прошлој недјељи је дошло до сталног пораста (плус 35 пдсто) вирусног оптерец́ења градских отпадних вода. У Александруполису, на крајњем сјевероистоку егејске обале, у посљедњој недјељи је повец́ано (плус 255 одсто) вирусно оптерец́ење градских отпадних вода у поређењу с претходном недјељом током које су нивои вирусног оптерец́ења били изузетно ниски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:37