Palačinke, ilustracija / - FOTO: PIXABAY
20/09/2022 u 23:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Recept za palačinke kraljice Elizabete koji je poslala američkom predsjedniku

Vrsta deserta slična američkim palačinkama, servirana je za doručak u zamku Balmoral kada su američki predsjednik Dvajt D. Ajzenhauer i njegova supruga Mejmi bili gosti kraljice 1960.

Recept za palačinke koji je kraljica Elizabeta Druga poslala američkom predsjedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru 1960. proširio se internetom, a njegova kopija je objavljena na "Redditu".

Drop scones, kako navodi portal Miss7, a prenosi Telegraf.rs. vrsta deserta slična američkim palačinkama, servirana je za doručak u zamku Balmoral kada su američki predsjednik Dvajt D. Ajzenhauer i njegova supruga Mejmi bili gosti kraljice 1960.

Par je bio toliko oduševljen desertom da su pitali za recept.

Nešto kasnije, kraljica je poslala pismo i recept Ajzenhaueru.

"Kada sam na naslovnoj strani današnjih novina vidjela vašu fotografiju kako spremate prepelice na roštilju, sjetila sam se da vam nikada nisam poslala recept koji sam obećala u Balmoralu. Zato sam požurila da to uradim sada i nadam se da će uspjeti - napisala je kraljica američkom predsjedniku.

Ona je navela sve sastojke i opisala kako se palačinke pripremaju, a zatim dala i savjet.

Kada pravim manje palačinki, smanjujem količine brašna i mleka, ali ne mijenjam količine ostalih sastojaka. Pripremila sam i tako da sam umjesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup (sirup koji se dobija prečišćavanjem soka šećerne trske ili šećerne repe) i to takođe može biti jako dobro - napisala je Elizabeta i dodala da smjesu treba da se dugo muti, ali ne smije da stoji dugo prije pečenja.

Recept je dovoljan da uživa 16 ljudi, napomenula je ona.

Pa, evo, za one koji žele doručak u kraljevskom stilu.

Sastojci:

 4 šolje brašna

 4 kašike šećera u prahu

 2 šolje mlijeka

 2 jajeta

 2 kašičice sode bikarbone

 3 kašičice praška za pecivo

 2 kašike otopljenog putera

Umutite zajedno jaja, šećer i otprilike polovinu mlijeka, pa dodajte brašno i dobro izmiješajte dodajući preostalo mlijeko, sodu, prašak za pecivo i puter.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:44