/ - FOTO: SKRINšOT - TVITER
22/09/2023 u 10:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Registrovana aktivnost opasnog vulkana na Filipinima: Vlasti zatvorile škole, građani u strahu

Vlasti su obustavile nastavu u desetinama gradova u provincijama Kavite, Laguna i Batangas u blizini vulkana Tal, kao i u pet gradova u regionu Manile

Jedan od najaktivnijih vulkana u blizini filipinske prestonice Manile počeo je da izbacuje sumpor-dioksid i vulkanski smog, zbog čega su vlasti danas odlučile da zatvore škole u pet gradova i desetine drugih naseljenih mjesta i pozvale stanovništvo da ostane u zatvorenom prostoru.

Državni institut za vulkanologiju i seizmologiju na Filipinima saopštio je da je registrovao aktivnost vulkana Tal, koje je rezultiralo emisijom vulkanskih gasova, a upozorenje je na nivou 1 na petostepenoj skali, prenosi Nova.rs.

Vlasti su obustavile danas nastavu u desetinama gradova u provincijama Kavite, Laguna i Batangas u blizini vulkana Tal, kao i u pet gradova u regionu Manile.

Izdato je upozorenje za avio-saobraćaj, da se izbjegavaju letovi blizu vrha vulkana,“jer pepeo i čvrsti fragmenti iznenadne eksplozije mogu predstavljati opasnost za letjelice“.

Vulkan Tal, visok 311 metara i smješten u živopisnom jezeru u provinciji Batangas u blizini Manile, je jedan od najaktivnijih vulkana na Filipinima, a nalazi se na ostrvu Luzon.

U januaru 2020. izbacio je stub pepela i pare visok čak 15 km, što je primoralo više od 100.000 ljudi na evakuaciju, uz desetine otkazanih letova pošto je pepeo leteo čak do Manile.

Filipini se nalaze u pacifičkom „vatrenom prstenu“, gde su vulkanske aktivnosti i zemljotresi česti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 18:29