/ - MIGRANTI - PHOTO BY BARBARA ZANDOVAL ON UNSPLASH
22/09/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rekordan broj migranata kreće prema američkoj granici

Bajden je u maju pokrenuo novu politiku za odvraćanje ilegalnih prelazaka, uključujući deportaciju migranata i zabranu ponovnog ulaska na pet godina, dok se njegova administracija borila s rekordno velikim migracijama

​Hiljade migranata prešle su u Sjedinjene Države proteklih dana, od Kalifornije do Teksasa, a mnogo ih još stiže autobusima i teretnim vozovima u meksičke pogranične gradove nakon rekordnih migracionih tokova južnije, što predstavlja novi izazov za američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Dramatično povećanje duž granice - naročito u San Dijegu u Kaliforniji, te u teksaškim gradovima El Pasu i Igle Pasu - označava prekretnicu nakon što su brojke drastično pale posljednjih mjeseci, a to bi moglo stvoriti nove političke probleme Bajdenu koji kreće u izbornu sezonu, prenose Nezavisne.

Bajden je u maju pokrenuo novu politiku za odvraćanje ilegalnih prelazaka, uključujući deportaciju migranata i zabranu ponovnog ulaska na pet godina, dok se njegova administracija borila s rekordno velikim migracijama. Unutar mjesec dana strožije mjere smanjile su stopu prelaska granice za oko 70 odsto.

Ali nedavni porast broja dolazaka na granicu, u kombinaciji sa znatno većim brojem ljudi na putu prema sjeveru preko Srednje i Južne Amerike - vozeći se opasnim teretnim vozovima kroz Meksiko - sugeriše da učinak mjera odvraćanja popušta.

Stručnjaci kažu da SAD-u nedostaje kapaciteta za zadržavanje i obradu migranata na granici, što administraciji često onemogućava sprovođenje oštrih kazni koje je najavila u maju.

Kao rezultat toga, neki tražioci azila koji ilegalno prelaze bivaju pušteni u SAD s budućim datumom suđenja, umjesto da budu deportovani.

"Tportal".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 15:14