Поскупила нафта / - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
14/03/2023 u 19:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rekordna dobit saudijske kompanije: Od prodaje nafte 161 milijarda dolara

Dobit Aramca porasla je za 46,5 odsto u poređenju sa 110 milijardi dolara u 2021. godini

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je o rekordnom neto dobitku od čak 161,1 milijardu dolara za 2022. - najvećoj godišnjoj zaradi koju je ikada postigla neka naftna i gasna kompanija.

Rekordna dobit kompanije došla je od rasta cijena energenata nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a sankcije su ograničile prodaju ruske nafte i prirodnog gasa na zapadnom tržištu.

Dobit Aramca porasla je za 46,5 odsto u poređenju sa 110 milijardi dolara u 2021. godini.

-Ovo je vjerovatno najveća neto dobit ikada zabilježena u korporativnom svijetu- rekao je izvršni direktor Aramca Amin Naser.

Zarada saudijske kompanije gotovo je trostruko veća od dobiti koju je objavila američka naftna kompanija ExxonMobil.

Aramco je povećao dividendu u četvrtom tromjesečju za četiri odsto, na 19,5 milijardi dolara, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu 2023. Kompanija je takođe najavila da će kao rezultat rekordne dobiti izdati bonus dionice kvalifikovanim dioničarima.

Aramco je zadržao proizvodnju sirove nafte na 11,5 miliona barela dnevno u 2022., a nada se da će dosegnuti 13 miliona barela dnevno do 2027. Kako bi povećala tu proizvodnju, planira da ove godine potroši čak 55 milijardi dolara na kapitalne projekte.

Ogromni naftni resursi Saudijske Arabije, koji se nalaze blizu pustinjskog prostranstva u toj zemlji, čine je jednim od najjeftinijih mjesta na svijetu za proizvodnju sirove nafte. Za svakih 10 dolara povećanja cijene barela nafte, Saudijska Arabija će zaraditi dodatnih 40 milijardi dolara godišnje, tvrdi Institut za međunarodne finansije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 10:17