Džo Bajden / - EPA
11/03/2023 u 23:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Republikanci pokreću istragu protiv Bajdena zbog povlačenja iz Avganistana

Zbog zanemarivanja dužnosti Bajdenove administracije, svijet je gledao potresne scene na aerodromu u Kabulu i oko njega, tokom dvije nedjelje, izjavio je predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku Majkl Mekol

Republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa pokrenula je istragu o odluci administracije predsjednika Džozefa Bajdena da se povuče iz Avganistana u avgustu 2021., nakon što su američki vojnici koji su učestvovali u evakuaciji svjedočili da je haotično povlačenje bilo posljedica mnogih pogrešnih odluka, prenose agencije.

Posljednje dane američkog rata u Avganistanu obilježili su haos i smrt, a brzo napredovanje Talibana je iznenadilo i američku vojsku i Stejt department.

- Zbog zanemarivanja dužnosti Bajdenove administracije, svijet je gledao potresne scene na aerodromu u Kabulu i oko njega, tokom dvije nedjelje, izjavio je predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku Majkl Mekol, prenosi Glas Amerike.

Članovi Demokratske partije u Predstavničkom domu tvrde, međutim, da su temelje za haotično povlačenje položile prethodne administracije.

- U godinama prije povlačenja odluka da se učestvuje u direktnim pregovorima sa Talibanima, bez vlade Avganistana, i poziv na sastanak u Kemp Dejvidu potvrdili su međunarodni legitimitet Talibana, ukazao je na pretresu demokratski kongresmen Gregori Miks.

Republikanci postavljaju i pitanje zbog čega je došlo do zastoja u procesuiranju viza desetinama hiljada Avganistanaca, kojima je obećana bezbjednost u zamjenu za pomoć američkim snagama.

Piter Lusije, koji radi za organizaciju „Team America Relief“, koja je pomagala u procesu evakuacije, ocijenio je da ovo nije priča ni o Bajdenovom, ni o Trampovom neuspjehu, već o neuspjehu Amerike i o posljedicama koje je on imao, a i dalje ima, na Avganistance.

Oko 122.000 ljudi na kraju je avionima evakuisano iz Avganistana u dva dana prije nego što su Talibani preuzeli vlast, ali je njihov imigracioni status i dalje neizvjestan, a desetine hiljada kojima je to obećano su i dalje u Avganistanu.

- Plakali smo dok smo slušali poruke koje su ostavila djeca koja su nas molila za pomoć, ispričao je na pretresu pilot američkog vojnog vazduhoplovstva Frensis Hoang.

Američki vojnici su svjedočili da su zbog nejasnih pravila vojnog angažovanja ostali bez odbrane na aerodromu u Kabulu i ocijenili da je to na kraju dovelo do bombaškog napada 26. avgusta, što je bio najsmrtonosniji dan za Amerikance u Avganistanu u prethodnih 10 godina.

- Povlačenje je bilo katastrofa. Bio je to nedopustivi nemar i izostanak odgovornosti. Niko nije odgovarao za 11 marinaca, jednog mornara i jednog vojnika koji su ubijeni tog dana, kazao je poručnik Marinskog korpusa Tajler Vargas-Endruz.

Članovi Kongresa kažu da će državni sekretar i sekretar za odbranu uskoro biti pozvani da svjedoče o ulozi svojih sekretarijata u evakuaciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 22:21