protesti u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER
28/09/2022 u 23:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Revolucionarna garda Irana izvela napad dronovima na Kurde

Smatra se da je to odgovor na proteste u Iranu zbog smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini kurdskog porijekla

Iranska Revolucionarna garda izvela je raketne udare i napade bespilotnim letjelicama na kurdsku regiju na sjeveru te zemlje, javila je iranska državna novinska agencija IRNA, prenosi Al-jazeera.

Iran je okrivio naoružane iranske kurdske disidente za umiješanost u nemire u zemlji, posebno na sjeverozapadu, gdje živi većina od oko 10 miliona iranskih Kurda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Soran Nuri, član Demokratske partije iranskog Kurdistana, izjavio je da je napad bio skoncentrisan na grad Koja, oko 60 kilometara istočno od Erbila, prenosi AP.

Nuri navodi da su u napadu, koji i dalje traje, gađani vojni kamp, kuće, uredi i drugi objekti.

U subotu i ponedeljak je Revolucionarna garda izvela niz artiljerijskih udara i napada bespilotnim letjelicama na kurdske položaje. Smatra se da je to odgovor na proteste u Iranu zbog smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini kurdskog porijekla, navodi AP.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda pozvao je Iran da se uzdrži od upotrebe “nepotrebne ili nesrazmjerne sile” protiv demonstranata.

Mahsa Amini, djevojka iz iranske pokrajine Kurdistan, u pritvoru je pala u komu i umrla u Teheranu prošle sedmice, nakon što je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja marame.

Njena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve od kako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cijena benzina 2019. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:08