Sergej Rjabkov / Twitter/printscreen
22/03/2023 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rjabkov: Do sada najveće šanse za nuklearni sukob

U komentarima koje su prenijele ruske novinske agencije takođe je rekao da ne može biti govora o tajnim ili otvorenim pregovorima sa SAD-om o obnavljanju START sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov komentarisao je mogućnost nuklearne eskalacije, nakon vijesti da Ujedinjeno Kraljevstvo isporučuje Ukrajini oružje koje sadrži osiromašeni uran, prenosi Index.hr.

Rjabkov je rekao da je vjerovatnost nuklearnog sukoba sada "na najvišem nivou u zadnjim decenijama".

U komentarima koje su prenijele ruske novinske agencije takođe je rekao da ne može biti govora o tajnim ili otvorenim pregovorima sa SAD-om o obnavljanju START sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja. Rusija se povukla iz sporazuma u februaru.

Osiromašeni uran koristi se u oružju jer zbog svoje gustoće i drugih fizičkih svojstava lakše probija tenkove i oklop. Granate koje ga sadrže postaju oštrije i pale se kad dođu u dodir s oklopom.

Ali nije samo potez Ujedinjenog Kraljevstva razljutio Ryabkova. SAD je nedavno najavio da će nastaviti s letovima dronovima iznad Crnog mora.

- Našli smo se u stanju defaktoriziranog otvorenog sukoba sa SAD-om, kaže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:44