Ilustracija / SHUTTERSTOCK
04/03/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rojters: Loš odnos Grčke i Malte prema zamrzavanju imovine ruskih državljana

U zemljama EU do sada je zamrznuta ruska imovina u vrednosti od 20,3 milijarde eura. Imovinu vrijednu više od milijardu eura zamrznule su italijanske, irske, francuske, španske, nemačke, belgijske, luksemburške i austrijske vlasti

Grčka je zamrzla imovinu ruskih državljana u vrijednosti od 212.000, a Malta 147.000 eura, što je za Evropsku uniju „vrlo iznenađujuće“. Grčka i Malta zaostaju za drugim članicama Evropske unije u zamrzavanju ruske imovine koja je sankcionisana zbog ruske invazije na Ukrajinu u vrijeme dok Unija razmatra korištenje te imovine kako bi pomogla Kijevu, piše Rojters.

U zemljama EU do sada je zamrznuta ruska imovina u vrednosti od 20,3 milijarde eura. Imovinu vrijednu više od milijardu eura zamrznule su italijanske, irske, francuske, španske, nemačke, belgijske, luksemburške i austrijske vlasti.

Skoro svaka druga zemlja EU zamrznula je imovinu vrijednu najmanje više miliona eura, prema dokumentu Evropske komisije u koji je Rojters imao uvid.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljana kojima su prethodno uvedene sankcije.

U saopštenju, iz MUP-a navode da su na „liniji stoprocentne usaglašenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije“ danas napravili „prvi korak.

Kako je objašnjeno u saopštenju, za 44 nekretnine Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori ovim licima.

Na drugoj strani Grčka i Malta brane svoje postupke po pitanju sankcija. Grčka je potvrdila da je obavijestila blok o zamrzavanju imovine u vrijednosti od 212.000 eura, a Malta je rekla da je zamrznula rusku imovinu u vrijednosti od 147.000 eura.

- To je pomalo iznenađujuće, rekao je anonimni zvaničnik Evropske unije.

- Ili nemaju puno, ili ne rade svoj posao, ili su nešto napravili, a nas nisu o tome obavijestili iako su mogli, dodao je.

Grčki zvaničnici kažu da je u spomenutu cifru uključena sva imovina koju je Atina indentifikovala na temelju popisa sankcija EU.

- Grčko investiciono okruženje ne pogoduje prilivu ruskog kapitala i ofšor kompanija, saopštili su iz Atine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:44