Рок бенд вратио Медведеву аутограм / - колаж Портал Дан
07/03/2022 u 07:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рок бенд Deep Purple одлучио да врати аутограм Медведева због став о Украјини

Легендарни енглески бенд је издао саопштење под насловом „Deep Purple је по правилу аполитичан, али овом приликом...“ у којем осуђује „Путинову војску због звјерства над недужним мушкарцима, женама и дјецом у Украјини

Deep Purple, омиљени рок бенд Дмитрија Медведева, одлучили су да врате аутограм бившег руског предсједника "у знак протеста због његових различитих изјава након инвазије".

Као одговор на руску офанзиву у Украјини, коју је наредио предсједник Владимир Путин, легендарни енглески бенд је издао саопштење под насловом „Deep Purple је по правилу аполитичан, али овом приликом...“ у којем осуђује „Путинову војску због зверства над недужним мушкарцима, женама и дјецом у Украјини.

„Управо сам писао Дмитрију Медведеву, бившем предсједнику, а сада предсједнику Савјета безбједности Русије, враћајући ми аутограм који ми је дао на вечери за Deep Purple у палати Горки у марту 2011, у знак протеста због његових различитих изјава након инвазије. рекао је клавијатуриста групе Donald Airei.

Он није прецизирао на које конкретно изјаве мисли, али је 26. фебруара, два дана након почетка офанзиве у Украјини, Медведев рекао да ће „војна операција“ бити „изведена у потпуности“ и да ће трајати до резултата, који је навео Путин, постигнуто је „ни више ни мање“.

Бенд је подијелио нека сјећања на наступ у харковској опери „прије скоро тачно 20 година“ и извинио се својим руским и украјинским фановима због отказивања планираних наступа.

„Живимо у нади да можемо испунити те датуме у будућности“, рекао је Deep Purple. Група је отишла даље, позивајући Русе да протестују против рата и руководства земље.

„Волио бих да видим Русе на улицама у њиховим милионима, да покажем своје гађење према украјинској инвазији, и желио бих да сањам да ће Русија врло брзо пронаћи неко модерно вођство које ће их вратити у свијет као пријатеље. Имамо толико тога заједничког“, рекао је пјевач Ian Gillan.

У марту 2011, уочи концерта Deep Purpleа у Москви, тадашњи предсједник Дмитриј Медведев, самопроглашени дугогодишњи обожавалац групе, позвао је британске рокере у своју резиденцију Горки. Својим гостима је рекао да када је почео да их слуша, није могао да замисли да ће једног дана седјети са њима за истим столом.

У војном нападу на Украјину постављени су циљеви „демилитаризације“ ове земље, заштите Народних република Доњецк и Луганск и одбране безбједности Русије, наводи Москва. Већина западних земаља осудила је рат и одговорила на акције Русије увођењем оштрих санкција. Листа страних компанија које престају са радом у Русији такође се стално повећава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:27