Roman Abramovič / - FOTO EPA-EFE/ANDY RAIN
09/03/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roman Abramovič i Hilari Klinton učestvovali u pregovorima za oslobađanje Navaljnog

Razgovori o razmjeni zatvorenika iz više zemalja, koja je uključivala i moguće oslobađanje ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je on preminuo prošlog meseca u zatvoru, reklo je više izvora za CNN

Izvori su istakli da su dvogodišnji pregovori za oslobađanje Alekseja Navaljnog počeli ubrzano da napreduju kada je Abramovič posjetio Moskvu poslednjih mjeseci, prenosi Si-En-En (CNN).

Predlog je još bio u neformalnoj fazi, rekli su izvori.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton takođe je učestvovala na početku pregovora za oslobađanje Navaljnog, navelo je nekoliko izvora Si-En-En-a.

Abramovič, kojem je Zapad uveo sankcije i koji veći dio vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, susreo se sa Hilari Klinton kada su se formirale ideje za složenu razmjenu u čemu je učestvovalo čak sedam osoba, rekao je dobro obaviješteni izvor.

Ruski oligarh je zadržao vezu sa Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Nezavisni ruski mediji su javili da se Abramovič sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Saradnica Navaljnog, Marija Pevčik, rekla je ubrzo posle njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju „isporučio predlog za razmjenu Navaljnog“.

Pevčik je navela da je Abramovič djelovao kao „neformalni pregovarač u komunikaciji sa američkim i evropskim zvaničnicima“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je 27. februara da odgovori na pitanja novinara o Abramovičevoj umešanosti u pregovore za razmenu Navaljnog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:13