Šuma, drveće / - FOTO: UNSPLASH
11/08/2023 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rumunija plaća vlasnicima šuma da ne sijeku drveće

Grupe za zaštitu životne sredine ocjenjuju da te mjere nisu bilo dovoljno efikasne i kažu da se ilegalna sječa i dalje sprovodi u starim, zaštićenim šumama koje su veoma važne zbog uklanjanja ugljenika

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 200 miliona eura za kompenzacije vlasnicima šuma koji ne posijeku drveće zbog ekoloških zahtjeva.

U okviru šeme, koja će se primenjivati do kraja 2027, pomoć će ići privatnim vlasnicima šuma u vidu direktnih subvencija, saopštila je Komisija koja je saglasnost dala na osnovu pravila o državnoj pomoći.

„Cilj šeme je da se zaustavi i preokrene trend gubitka biodiverziteta, unaprijede usluge u oblasti ekosistema i očuvaju staništa i pejzaži“, navela je Komisija u saopštenju, prenosi N1.

Dodaje se da Komisija smatra da je „šema bila neophodna i odgovarajuća za podršku sektoru šumarstva“.

Briselski Politiko piše da je Rumunija pod pritiskom EU da suzbije nelegalnu seču šume, što je problem s kojim se ta zemlja godinama bori.

Evropska komisija je 2020. pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunije zato što nije zaštitila šume iz mreže zaštićenih područja EU Natura 2000 i zaustavila ilegalnu sječu drveća.

Uzastopne rumunske vlade uvodile su mjere za borbu protiv ilegalne sječe, uključujući sistem obaveznog praćenja i posebnu kancelariju tužilaštva i policije za organizovani kriminal u vezi sa sječom šume.

Grupe za zaštitu životne sredine ocjenjuju da te mjere nisu bilo dovoljno efikasne i kažu da se ilegalna sječa i dalje sprovodi u starim, zaštićenim šumama koje su veoma važne zbog uklanjanja ugljenika.

U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rješavanjem problema nelegalne sječe. Njihov izvještaj se očekuje narednih mjeseci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 03:10