/ - PHOTO BY BEXAR ARMS ON UNSPLASH
07/04/2023 u 11:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rumunija ulaže rekordnih 10 milijardi eura u naoružanje?

Ozbiljna investicija planira se i za opremanje višenamjenskih borbenih aviona F-16

Parlament u Bukureštu odobrio je projekat modernizacije oružanih snaga Rumunije vrijedan više od 10 milijardi eura a program predviđa nabavku PVO sistema, oklopnih vozila, tenkova Abrams, samohodnih haubica i naoružanja za borbene avione F-16, prenosi N1.

-Rumunija je nedavno modernizovala PVO kupovinom sistema većeg dometa Patriot, a sada se planira nabavka 41 raketnog sistema PVO kratkog i veoma kratkog dometa u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara… Prva faza počinje ove godine i u narednih osam godina biće investirana 2,1 milijarda- piše portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Značajno ulaganje predviđeno je i za nabavku borbenih vozila pešadije, a za te potrebe biće potrošene tri milijarde eura za 298 vozila. U prvoj fazi koja će trajati narednih devet godine planira se nabavka 246 vozila za 2,5 milijardi eura.

-Prošle godine u Rumuniji je otvoren pogon za proizvodnju Pirana 5, zajednički projekat domaćih kompanija i američkog Dženeral dajnemiksa. Sa Južnom Korejom potpisan je memorandum o shvatanju o nabavci borbenih vozila pešadije AS21 Redbek. Nabavka bataljona od 54 tenka Abrams M1A2 iz SAD sada je i zvanično potvrđena. Trenutno, najveći dio rumunskog arsenala tenkova čine modeli iz vremena Hladnog rata ili njihove modernizacije- dodaje se u tekstu.

Portal dodaje da novost predstavlja i odluka da se nabave samohodne haubice kalibra 155 milimetara, što je standardni NATO kalibar za samohodnu artiljeriju.

-Pet bataljona u Kopnenoj vojsci biće opremljeno samohodnim oruđima i cijena sa logistikom i drugim troškovima iznosi dvije milijarde eura. Mogući izbor biće južnokorejske habice K2, sa čijim je proizvođačem Rumunija potpisala memorandum o razumevanju-navodi se u tekstu i dodaje da je samohodna cijevna artiljerija trenutno jedan od najzastarelijih djelova rumunske vojske.

Ozbiljna investicija planira se i za opremanje višenamjenskih borbenih aviona F-16.

-Rumunija će zaključiti međudržani ugovor o nabavci 186 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa po cijeni od 372 miliona dolara, odnosno dva miliona po projektilu. Po istom modelu nabaviće se i 299 raketa vazduh-vazduh kratkog dometa, takođe za aviona F-16, po cijeni od 239 miliona dolara- piše u tekstu.

Rumunija ima 17 aviona F-16, koji su nabavljeni polovni iz Portugalije, pa su modernizovani. Krajem 2022. potpisan je ugovor za nabavku još 32 polovne letjelice iz Norveške, s tim da se radi o modelima F-16 AM/BM, koji su takođe višenamenski borbeni avioni i mogu da koriste rakete čije se nabavka planira novim programom modernizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:21