АстраЗенека вакцина / - ФОТО: ДОЈЧЕ ВЕЛЕ
11/10/2021 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руси украли формулу АстраЗенеке и створили Спутњик В

У априлу прошле године Оксфорд и АстраЗенека су саопштили да почињу прва тестирања на људима. Мjесец дана касниjе огласила се Москва тврдећи да су развили своjу вакцину

Британска штампа пише да jе Русиjа искористила шпиjуна како би украла формулу за Астразенекину вакцину против коронавируса. Формулу су украли да би направили своjу вакцину Спутњик В и постали прва држава коjа jе произвела ефикасну вакцину против ковида. Поводом тих навода огласила се и Москва, тврдећи да су оптужбе апсолутно немаjу смисла.

Безбjедносни извори на коjе се позива таблоид "Деjли меjл" тврде да jе московска "кртица" успjела да украде таjне податке о вакцини – иако се не зна да ли jе документ био у оксфордскоj лабораториjи или у Астразенекиноj фабрици, или бочицу са вакцином и прокриjумчари их ван земље на даље анализе, преноси Б92.

Портпарол Кремља Дмитриj Песков огласио се поводом оптужби и рекао да jе британски таблоид "Сан" у коjем се такође поjавила ова информациjа, добро познат и да ниjе научни лист.

"Сан jе добро познат и ниjе научни лист. Ово jе вjероватно наш став према обjави тог листа", одговорио jе Песков, а пренио Тас.

Тврдњу "Сана" прениjели су броjни британски листови, међу коjима су "Деjли меjл", "Метро" и jош неки, а секретар при министарству полициjе Велике Британиjе Деjмиjан Хаjндс ниjе желио да одговори на питање да ли jе та тврдња тачна, не негираjући оптужбе.

Наводи се да jе Спутњик В "сумњиво сличан" АстраЗенекиноj вакцини развиjеноj на Оксфорду.

"Фер jе претпоставка да постоjе неке стране земље коjе константно покушаваjу да се докопаjу осjетљивих података, укључуjући комерциjалне и научне таjне и интелектуално власништво", рекао jе он.

Шпиjуни МИ5 раниjе су навели да су руски хакери од марта 2020. године више пута покушали да изведу хакерске нападе на Оксфорд. Некако у то вриjеме, британски научници наjавили су да су Оксфорд и АстраЗенека почели да раде на вакцини против короне, посjећа Деjли меjл.

У априлу прошле године Оксфорд и АстраЗенека су саопштили да почињу прва тестирања на људима. Мjесец дана касниjе огласила се Москва тврдећи да су развили своjу вакцину, да би у августу Путин у ТВ обраћању рекао Русима да jе њихова земља побиjедила у трци за вакцине и произвела прву вакцину против Ковида 19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:04