Britni Grajner / - FOTO: EPA
08/12/2022 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija oslobodila Britni Grajner u razmjeni zatvorenika sa SAD

Grajner je godinama igrala za jedan ruski klub van sezone, a uhapšena je u februaru na aerodromu pod optužbom za krijumčarenje droge

Rusija je oslobodila zvijezdu američke ženske NBA lige Britni Grajner u sklopu razmjene zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim državama, u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca naoružanjem Viktora Buta, javlja CNN, prenosi N1.

But, kog zovu „trgovcem smrti“, je bivši sovjetski vojni oficir koji je u SAD služio kaznu od 25 godina zbog zavjere da ubije američke državljane, nabavi i izvozi protivvazduhoplovne projektile i pruža materijalnu podršku terorističkoj organizaciji. Moskva je osudila njegovu presudu 2012. godine kao „neosnovanu i pristrasnu“, a on nastavlja da negira krivicu.

Grajner je godinama igrala za jedan ruski klub van sezone, a uhapšena je u februaru na aerodromu pod optužbom za krijumčarenje droge. Iako je tvrdila da je slučajno spakovala kanabisovo ulje koje je pronađeno u njenom prtljagu, osuđena je na devet godina zatvora u avgustu i u novembru je prebačena u kažnjeničku koloniju.

Razmjenom nije obuhvaćen Amerikanac Pol Velan, za kog Stejt department tvrdi da je takođe nevin u pritvoru.

On je državljanin SAD, Irske, Britanije i Kanade kog su uhapsile ruske vlasti 2018. godine pod optužbom da je umiješan u obavještajnu operaciju.

Osuđen je na 16 godina zatvora zbog špijunaže, što on poriče.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:25