Photo by UX Gun on Unsplash-ilustracija
25/06/2021 u 20:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија почела војне вјежбе у Средоземном мору, учествују и борбени авиони

Москва је саопштила да је један од њених ратних бродова у сриједу испалио хице упозорења и да је ратни авион бацио бомбе

Руска војска почела је данас велике војне вежбе у Средоземном мору, у којима учествују и борбени авиони опремљени хиперсоничним ракетама, демонстрирајући силу усред пораста напетости послије инцидента са британским разарачем у Црном мору, преносе медиjи.

Москва је саопштила да је један од њених ратних бродова у сриједу испалио хице упозорења и да је ратни авион бацио бомбе у правцу кретања британског разарача Дифендер како би га протјерао са подручја у близини Крима за које Русија тврди да су њене територијалне воде.

Британско Министарство одбране је навело да је њихов разарач пловио кроз територијалне воде Украјине, у складу са међународним правом и да нико није пуцао.

Раније ове недјеље, британски ловци Ф-35 извели су борбене налете против групе Исламска држава у Сирији.

Русија је војно присутна у Сирији од септембра 2015. године, како би помогла влади сиријског предсједника Башара Асада да поврати контролу над већим дијелом земље послије разорног грађанског рата.

Руско Министарство одбране саопштило је да је неколико борбених авиона МиГ-31 са хиперсоничним ракетама Кинжал стигао у руску ваздухопловну базу у Сирији на вјежбу.

Ваздухопловна база Хмемим, у близини Латакије, главна је руска база за ваздушне ударе на побуњеничке снаге у Сирији.

Руска војска истиче да Кинжал лети десет пута већом брзином од звука и има домет до 2.000 километара.

Министарство одбране саопштило је да у вјежбама у источном Средоземљу учествује неколико ратних бродова, двије подморнице и суперсонични бомбардери Ту-22М3 великог домета, заједно са другим борбеним авионима.

Руска војска повећала је број и обим својих вјежби усред заоштравања у односима са Западом, који су пали на најнижу тачку послије хладног рата након руске анексије Кримског полуострва 2014. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:52