„Сухој” деценијама понос руске армије / - МО Русије
15/11/2021 u 20:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија представила „Сухој” пете генерације

У компjутерскоj симулациjи приказан jе Су-75 шах-мат”, тактички авион, способан да истовремено носи пет ракета ваздух-ваздух и да истовремено уништи више мета

Русиjа jе у Дубаиjу представила прототип свог воjног авиона пете генерациjе, сухоj Су-75 шах-мат, преноси РТС.

„Су-75 шах-мат” први пут jе приказан у jулу ове године. Ријеч jе о руском jедномоторном млазном ловцу пете генерациjе, а развила га jе руска компаниjа „Сухој”.

У компjутерскоj симулациjи приказан jе Су-75 шах-мат”, тактички авион, способан да истовремено носи пет ракета ваздух-ваздух и да истовремено уништи више мета.

Очекуjе се да ће оваj авион први пут полетјети 2023. године, а три године касниjе почеће да се производи. Тек треба да се уговоре поруџбине. Иначе, Ф-35 компаниjе „Локид Мартин” америчке воjне снаге користе од 2015. године.

Западне дипломате сумњаjу да би Емирати, амерички савезници, купили летјелицу попут „шах-мата”, иако jе продаjа руског оружjа у Заливу повећана последњих година.

УАЕ су 2017. године потписали прелиминарни договор за куповну Су-35 и радили са Русиjом на наредноj генерациjи ловаца, али за сада се не чини да jе било напретка.

С друге стране, успорили су и преговори са Вашингтоном о набавци 50 ловаца „Ф-35 лаjтнинг II”, услед забринутости америчке стране због односа Кине и Емирата и распрострањености 5Г технологиjе кинеског „Хуавеjа”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 09:07