Platforme nafte / - SHUTTERSTOCK
21/03/2023 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija pretekla Saudijsku Arabiju po isporukama nafte u Kinu

Isporuke ruske nafte su u prva dva mjeseca ove godine iznosile 15,68 miliona tona, oko 1,94 miliona barela dnevno. To je skoro za četvrtinu više od pokazatelja u istom periodu prošle godine (1,57 miliona barela dnevno)

Rusija je početkom godine postala lider u isporukama nafte u Kinu, koja uvozi gorivo sa velikim popustima, piše „Rojters“ pozivajući se na podatke Glavne carinske uprave Kine.

Isporuke ruske nafte su u prva dva mjeseca ove godine iznosile 15,68 miliona tona, oko 1,94 miliona barela dnevno. To je skoro za četvrtinu (23,8 odsto) više od pokazatelja u istom periodu prošle godine (1,57 miliona barela dnevno).

Benefite od nižih cijena su imale privatne kineske rafinerije nafte u provinciji Šandung. U januaru je ruska nafta marke ESPO, a koja je isporučena u februaru, kupljena sa popustom od osam dolara u odnosu na cijene sa londonske berze ICE nafte marke „Brent“. Osim toga, uvoz nafte iz Malezije je porastao za 144,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i dostigao 0,65 miliona barela dnevno.

Ranije je lider po izvozu nafte u Kinu bila Saudijska Arabija. Prošle godine je ona Kini prodala 87,49 miliona tona, što iznosi 1,75 miliona barela dnevno. U periodu januar-februar 2023. godine je isporučila 13,92 miliona tona (1,72 miliona barela dnevno), dok je godinu dana ranije isporučivala 1,81 milion barela dnevno.

Prema procjeni analitičara agencije „Blumberg“, Kina bi ove godine mogla da poveća uvoz ruske nafte za 500 hiljada barela, oko 2,2 miliona barela dnevno ili čak i 2,5 miliona barela, ako se povećaju isporuke nafte marke „Urals“. Kako je agencija pojasnila, krajem februara je naglo porastao broj tankera u ruskim lukama u Tihom okeanu koje prevoze naftu, a sredinom februara je već 34 tankera prevozilo gorivo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:52