/ - РТС
13/03/2023 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija spremna da prihvati produžetak sporazuma o izvozu žitarica iz Rusije

Dalji stav Moskve o „prehrambenom sporazumu“ zavisiti od realnog napretka u normalizaciji poljoprivrednog izvoza Rusije

Rusija je spremna da prihvati produžetak sporazuma o izvozu žitarica iz Rusije, koji ističe 18. marta, samo na 60 dana, a ne ponovo na 120, izjavio je posle pregovora u Ženevi zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin.

On je istakao da će dalji stav Moskve o „prehrambenom sporazumu“ zavisiti od realnog napretka u normalizaciji poljoprivrednog izvoza Rusije, prenosi Sputnjik.

-Naš dalji stav će se utvrđivati u zavisnosti od realnog – ali ne na riječima, nego na djelu – napretka u normalizaciji našeg poljoprivrednog izvoza, uključujući bankarske isplate, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje finansijske djelatnosti i isporuke amonijaka cjevovodom ‘Toljati-Odesa- rekao je Veršinin.

Nova runda konsultacija ruske međuresorne delegacije s predstavnicima Ujedinjenih nacija, na čelu sa generalnim sekretarom Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebekom Grinspan i zamjenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom, održana je danas u Ženevi.

U saopštenju ruske delegacije navodi se da je „sveobuhvatni i iskren razgovor još jednom potvrdio se komercijalni izvoz ukrajinskih proizvoda odvija stabilnim tempom, donoseći znatan profit Kijevu, dok su ograničenja za ruske izvoznike poljoprivrednih proizvoda i dalje na snazi“, prenio je AP.

Takozvani „prehrambeni sporazum“ je zaključen u Istanbulu 22. jula prošle godine, kada su uz učešće predstavnika Ujedinjenih nacija, Rusije, Turske i Ukrajine potpisana dva dokumenta – o stvaranju koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka Černomorsk, Odesa i Južno, i o otklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
RUSIJAIZVOZŽITOUN
02. jun 2023 14:30