/ - EPA
25/08/2023 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija traži od plaćenika da joj polože zakletvu

Ruski predsjednik je potpisao ukaz kojim se od pripadnika paravojnih grupa zahtijeva da polože zakletvu, kao što to čine vojnici regularne vojske

Kremlj je donio dekret prema kojem će ruski paravojni borci morati da polože zakletvu pred ruskom zastavom.

Mjera najavljena u petak dio je pokušaja obuzdavanja grupa poput Vagner nakon pobune koju je izvela ta plaćenićka grupa prošlog juna.
Ruski predsjednik je potpisao ukaz kojim se od pripadnika paravojnih grupa zahtijeva da polože zakletvu, kao što to čine vojnici regularne vojske.

Prema dokumentu, riječ je o pripadnicima dobrovoljačkih formacija i drugim licima koja pomažu vojsci u ispunjavanju zadataka i „učešću u specijalnoj vojnoj operaciji“.

Pored toga, normi podliježu zaposleni u centru za posebne namjene „Ohrana“ u Zaporožju i drugim sličnim državnim preduzećima osnovanim u regionima koje je Rusija zaposjela u Ukrajini, prenosi N1.

Takođe, zakletvu će morati da polože „građani uključeni u teritorijalnu odbranu“.

Utvrđen je sledeći tekst zakletve:

- Ja (prezime, ime, patronim) svečano se zaklinjem na vjernost Ruskoj Federaciji, obavezujem se da ću sveto poštovati Ustav Ruske Federacije, striktno slijediti naređenja komandanata i pretpostavljenih, savjesno ispunjavati dužnosti koje su mi dodijeljene. Zaklinjem se da ću biti odan Ruskoj Federaciji, da ću hrabro braniti njenu nezavisnost i ustavni poredak - prenosi TASS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:05