Savjet bezbjednosti UN / Foto: EPA
28/09/2022 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija tražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti zbog Sjevernog toka

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da Rusija namjerava da sazove zvaničnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa provokacijama protiv gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“

Rusija je zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog sabotaže na dva kraka gasovoda „Sjeverni tok“, saopštio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Očekujemo da se sjednica održi sutra - napisao je Poljanski na Telegramu.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da Rusija namjerava da sazove zvaničnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa provokacijama protiv gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“.

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedjeljak saopštila da se na jednom od krakova „Sjevernog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.

Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde rekla je da je do incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ došlo usljed eksplozija.

(Sputnjik)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:54