ЕУ застава / - UNSPLASH
12/07/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русији још шест мјесеци ЕУ санкција

На јунском састанку у Бриселу, лидери ЕУ су оцијенили да Русија не испуњава у потпуности договор из Минска, позвали је да то учини и донијели одлуку о продужетку економских санкција на још шест мјесеци

Савјет ЕУ данас је одлучио да продужи санкције усмјерене на одређене економске секторе Руске Федерације за још шест мјесеци, до 31. јануара 2022.године, јављају агенције.

Економске санкције ЕУ први пут су уведене 31. јула 2014. године као одговор на руске акције које су дестабилизовале ситуацију у Украјини.

Санкције су појачане у септембру 2014. године, а у марту 2015. Европски савјет се сагласио са тим да њихово трајање повеже са потпуном примјеном споразума из Минска.

На јунском састанку у Бриселу, лидери ЕУ су оцијенили да Русија не испуњава у потпуности договор из Минска, позвали је да то учини и донијели одлуку о продужетку економских санкција на још шест мјесеци.

Санкције ограничавају приступ одређеним руским банкама и компанијама на тржишту капитала ЕУ и забрањују финансијску помоћи и посредовања према руским финансијским институцијама.

Мјере забрањују директан или индиректан увоз, извоз или пренос цјелокупног одбрамбеног материјала и успостављају забрану робе двоструке намјене за војну употребу или војне крајње кориснике у Русији.

Санкције даље ограничавају приступ Русије одређеним осјетљивим технологијама које се могу користити у руском енергетском сектору, на примјер у производњи и истраживању нафте.

Поред економских санкција, ЕУ је увела и различите врсте мјера као одговор на ”руску илегалну анексију Крима и града Севастопоља и намјерну дестабилизацију Украјине”.

Ту спадају: дипломатске мјере, појединачне рестриктивне мјере (замрзавање имовине и ограничења путовања) и посебна ограничења економских односа са Кримом и Севастопољем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:58