Osnivač grupe Vagner / - FOTO: PRINTSKRIN
09/02/2023 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruska grupa Vagner prestaje da regrutuje zatvorenike

Vagnerova grupa je poslednjih mjeseci igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, a plaćeničke snage su vodile višemjesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti

Ruska plaćenička grupa Vagner prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, izjavio je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin.

Regrutovanje zatvorenika od strane privatne vojne kompanije Vagner je potpuno prestalo“, rekao je Prigožin u odgovoru na zahtjev ruskih medija za komentar objavljen na društvenim mrežama, prenosi Index.hr.

- Mi ispunjavamo sve svoje obaveze prema onima koji sada rade za nas - rekao je on.

Vagner je počeo da regrutuje zatvorenike u ruski kazneni sistem u ljeto 2022. godine, a Prigožin, restoranski preduzetnik koji je služio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, ponudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Vagner nije pružio informacije o tome koliko je osuđenika pristupilo njegovim redovima, ali zvanični ruski podaci objavljeni u novembru pokazuju da je broj zatvorenika u zemlji pao za više od 20.000 između avgusta i novembra, što je najveći pad u više od decenije.

U decembru je Rojters izvjestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Vagner imao 40.000 boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini ogromnu većinu osoblja grupe u zemlji.

Vagnerova grupa je poslednjih mjeseci igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, a plaćeničke snage su vodile višemjesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:29