/ - Фото: Принтскрин
19/11/2022 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski avioni blisko nadlijetali pomorsku grupu u Baltiku

NATO je ovakvu interakciju ocijenio nebezbjednom i neprofesionalnom jer je, kako je navedeno, sprovedena u opasnoj zoni gdje se izvodila obuka PVO

Dva ruska borbena aviona su nebezbjedno i neprofesionalno prišla Stalnoj NATO pomorskoj grupi 1, koja je izvodila rutinske operacije u Baltičkom moru, saopštio je danas NATO.

- Ruski piloti, u incidentu koji se dogodio 17. novembra, nijesu odgovorili na komunikaciju savezničkih snaga i prelijeteli su NATO trupe na visini od 100 i udaljenosti od 70 metara - saopšteno je iz Alijanse.

NATO je ovakvu interakciju ocijenio nebezbjednom i neprofesionalnom jer je, kako je navedeno, sprovedena u opasnoj zoni gdje se izvodila obuka PVO, i zbog visine i blizine ruskih aviona, čime je povećan rizik od pogrešnih proračuna, grešaka i nezgoda.

Alijansa je saopštila da su se snage NATO-a ponašale odgovorno, ispunjavajući svoju misiju, u punoj saglasnosti sa međunarodnim vazdušnim i pomorskim propisima.

Oni poručili da će na odgovarajući način reagovati na svako miješanje u aktivnosti koje ugrožavaju bezbjednost aviona, brodova ili njihovih posada

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:10