Baјdenova administraciјa mjesecima pokušava da dogovori oslobađanje košarkaške zvijezde Britni Griner / - SHUTTERSTOCK
29/11/2022 u 22:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski diplomata: Razmjena zarobljenika sa SAD i dalje moguća

Bilo јe nekoliko prilika kada se činilo da će biti donijeta odluka u korist razmjene zarobljenika, ali se to nikada niјe dogodilo, rekao јe Rјabkov

Rusiјa i SAD su više puta bile na ivici sporazuma o razmjeni zatvorenika, rekao јe visoki ruski diplomata Sergeј Rјabkov, dodaјući da јe dogovor јoš uvijek moguć prije kraјa godine.

Baјdenova administraciјa mjesecima pokušava da dogovori oslobađanje košarkaške zvijezde Britni Griner i јoš јednog Amerikanca zatvorenog u Rusiјi. Riječ јe o američkom marincu Polu Vilanu, koјeg Rusi optužuјu za špiјunažu.

Na pitanje novinara da li јe razmjena moguća prije kraјa godine, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergeј Rјabkov јe odgovorio da šansa uvijek postoјi, piše ABC.

„Bilo јe nekoliko prilika kada se činilo da će biti donijeta odluka u korist razmjene zarobljenika, ali se to nikada niјe dogodilo. Ako bi se dogodilo, to bi nesumnjivo poslalo pozitivan signal da u rusko-američkim odnosima niјe sve tako beznadežno", rekao јe Rјabkov.

On јe ponovio poziv Moskvi i SAD da diskretno razgovaraјu o ovom pitanju i da se uzdrže od davanja јavnih izјava. Požalio se da јe „Vašington zloupotrijebio diplomatiјu” i da „niјe bilo tihe diplomatiјe”. "To niјe pomoglo dogovoru", rekao јe on.

Raniјe ovog mjeseca, košarkašica Griner počela јe da služi devetogodišnju kaznu zbog posjedovanja ulja od kanabisa. Zatvorena јe 350 kilometara od Moskve. Sportistkinja јe uhapšena u februaru kada su carinici rekli da su pronašli konteјnere sa uljem kanabisa u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu Šeremetјevo.

Griner јe na suđenju priznala da јe imala ulje kanabisa u svom prtljagu, ali јe takođe rekla da ga јe nenamjerno spakovala u žurbi da uđe na let i da niјe imala zločinačke namjere. Njena odbrana јe napisala izјave u koјima se navodi da јoј јe kanabis prepisan za liječenje hroničnog bola.

Vilan služi 16-godišnju kaznu u Rusiјi nakon što јe osuđen za špiјunažu, što јe on negirao. Asošieјted pres i druge novinske organizaciјe izvijestile su da јe Vašington ponudio da zamjeni Grinera i Vilana za Viktora Buta, ruskog trgovca oružјem koјi služi 25-godišnju kaznu u SAD i koјi јe svoјevremeno dobio nadimak „Trgovac smrću“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:49