Moskva / - FOTO: SHUTTERSTOCK
01/02/2023 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski novinar osuđen na osam godina zatvora zbog „lažnih vijesti“

Sud je u saopštenju naveo da će kaznu služiti u krivičnoj koloniji ako se ikada vrati u Rusiju, te mu je četiri godine zabranjeno upravljanje internet sadržajem

Istaknuti ruski novinar Aleksander Nevzorov u srijedu je osuđen u odsutnosti na osam godina zatvora nakon što ga je sud u Moskvi proglasio krivim za širenje "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci.

Istražitelji su pokrenuli slučaj protiv Nevzorova prošle godine zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage za namjerno granatiranje porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju, za što je Moskva rekla da su lažne vijesti.

Sud je u saopštenju naveo da će kaznu služiti u krivičnoj koloniji ako se ikada vrati u Rusiju, te mu je četiri godine zabranjeno upravljanje internet sadržajem.

Nevzorov, koji vodi YouTube kanal s blizu dva miliona pretplatnika, nazvao je istragu protiv sebe smiješnom i sa suprugom je napustio zemlju u martu prošle godine.

Ukrajina mu je odobrila državljanstvo u junu nakon što je javno osudio rusku invaziju, nazivajući rat „zločinom“, a Ukrajinu njegovom žrtvom.

Osam dana nakon napada na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija je donijela zakon kojim se određuju zatvorske kazne do 15 godina za one koji su osuđeni za namjerno širenje „lažnih“ vijesti o ruskoj vojsci.

Rusija je od tada blokirala pristup stranicama s vijestima koje objavljuju sadržaj, što nije u skladu sa zvaničnim stavom Moskve o sukobu, dok su desetine ruskih i međunarodnih novinskih kuća napustili zemlju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:23