Руски олигарси / - ЕПА
11/05/2022 u 07:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руски олигарси широм свијета остали су без вила, јахти; За њих је рат катастрофа

Мало је вјероватно да ће санкције утицати на Путинове одлуке

Чланице ЕУ заплијениле су имовину вриједну 30 милијарди еура, од чега је приближно седам милиона у јахтама, хеликоптерима, имањима и умјетничким дјелима. Вашингтон је блокирао јахте и авионе вриједне више од милијарду долара. 

Предсједник Џо Бајден предлаже трајне санкције, тврдећи да олигарсима не треба дозволити да уживају у луксузу док украјинска дјеца умиру. Фотографије заплијењених бродова и запечаћених палата изазивају злобу у Русији. 

„Обични Руси воле да богати плачу“, рекао је руски аналитичар Константин Калачов, цитирајући мексичку сапуницу која је била популарна у Русији `90-их. 

Мало је вјероватно да ће санкције утицати на Путинове одлуке. 

„Он се не састаје са богатим Русима да би разговарао са њима, већ да би им рекао шта морају да раде“, објашњава Калачов. 

Коришћење санкција за промјену спољне политике није се показало ефикасним у историји, али оне свакако смањују способност Русије да води рат“, рекао је Најс. 

Уз благослов обје стране, Абрамович је био укључен у преговоре о окончању рата у Украјини. Неки други олигарси критиковали су инвазију. Санкционисани банкар Олег Тинков написао је на Инстаграму да је рат „лудило“, а руску војску назвао „уср..ном“.

Фридман је позвао на прекид крвопролића, а Олег Дерипаска, који су санкционисале Британија, Америка и Европа, рекао је да је наставак рата „луд”.

Експерти вјерују да је мало вјероватно да ће уротити против Путина. 

„Тешко ми је то да замислим“, каже Најс. „Није у њиховом интересу да прерано говоре против Путина“, додао је Шимпфесл.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 04:51