ruska duma / - FOTO: EPA
14/06/2023 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski poslanici odobrili zakon kojim se zabranjuje promjena pola

U tekstu zakona koji je odobren u prvom čitanju se predviđaju izuzeća kojim se dozvoljavaju hirurške intervencije u slučaju urođenih anomalija kod djece u formiranju njihovih genitalnih organa

Ruski poslanici danas su odobrili u prvom čitanju zakon kojim se zabranjuje hirurška promjena pola u Rusiji i upisivanje promjene u zvanične dokumente, u novom znaku konzervativnih težnji Kremlja u jeku rata u Ukrajini.

– Predlog zakona uvodi potpunu zabranu medicinskih intervencija sa ciljem promjene pola i zvaničnog registrovanja promjene pola bez odobrenja medicinske intervencije – saopštila je Duma, donji dom ruskog parlamenta, prenosi agancija Beta.

U tekstu se predviđaju izuzeća kojim se dozvoljavaju hirurške intervencije u slučaju urođenih anomalija kod djece u formiranju njihovih genitalnih organa. Te vanredne operacije treba ipak da budu odobrene na nivou vlade, navodi se u predlogu zakona.

– Trenutno u Rusiji postoji razvijena industrija promjene pola koja uključuje nepoštene ljekare, psihologe, mrežu LGBT organizacija i aktivista – naveli su poslanici u pismu u odbranu predloga zakona.

– Oni vode svoje razarajuće aktivnosti protiv adolescenata i mladih – dodali su predlagači, što podsjeća na već jako rasprostranjenu retoriku u Rusiji koja stigmatizuje LGBTQ+ osobe.

U tekstu koji su podnijele glavne parlamentarne grupe takođe se navodi da se oslanjaju na ruski Ustav, koji od amandmana uvedenih 2020. godine brani "tradicionalne porodične vrijednosti" i definiše brak samo kao "zajednicu muškarca i žene".

Ovim zakonom čuva se Rusija sa njenim kulturnim vrijednostima, njenim tradicionalnim osnovama za buduće generacije i stvara barijeru protiv "antiporodične zapadne ideologije", rekao je jedan od autora nacrta Pjotr Tolstoj, potpredsjednik Dume.

Uporedo sa ratom u Ukrajini ruske vlasti s ubrzale promociju konzervativne politike zajedno sa Pravoslavnom crkvom u ime "tradicionalnih vrijednosti" naspram zapadnjaka koji su predstavljeni kao "dekadentni", navodi agencija Frans pres.

Ruski zakon od 2013. godine zabranjuje homoseksualnu propagandu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:03