/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
16/12/2023 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski profesionalci dobijaju licence za otključavanje zamrznute imovine klijenata

Njih 27 se prijavilo za odmrzavanje imovine svojih klijenata, od čega su dva dobila dozvole. Identiteti ovih uspješnih učesnika zasad ostaju neotkriveni

Dva profesionalna učesnika na tržištu iz Rusije uspješno su dobila licence od evropskih regulatora, što im omogućava da otključaju zamrznuta sredstva svojih klijenata, potvrdio je Viktor Židkov, predsjednik Nacionalnog depozita za poravnanje (NSD). Ovaj razvoj događaja je značajan u kontekstu tekućih finansijskih tenzija između Rusije i Evropske unije.

Prema anketi koju je sproveo Klub za zaštitu prava investitora, ukupno 24 profesionalna učesnika prijavila su se za otključavanje zamrznute imovine, ali nisu svi postigli uspjeh na tom polju, piše bnnbreaking.com, prenosi portal Adria.

Međutim, njih 27 se prijavilo za odmrzavanje imovine svojih klijenata, od čega su dva dobila dozvole. Identiteti ovih uspješnih učesnika zasad ostaju neotkriveni.

Židkov je takođe naglasio da je ovaj proces još uvijek u toku i izrazio zabrinutost u vezi sa sporim tempom obrade dozvola zbog ograničenja resursa. Predlaže se da neke licence tek treba da dostignu svoju završnu fazu.

Ruska imovina u Evropi

U međuvremenu, u Švajcarskoj je prijavljeno da je oko 7,7 milijardi švajcarskih franaka (8,81 milijardi dolara) ruske imovine zamrznuto u njenim finansijskim institucijama. Ovaj iznos, koji je povećan u odnosu na prošlogodišnjih 7,5 milijardi franaka, uključuje širok spektar imovine poput imovine, luksuznih automobila, profita od gotovinskih depozita, obveznica i akcija vezanih za sankcionisane Ruse. Ipak, Švajcarska, iako je neutralna država i nije članica Evropske unije, podržala je sankcije u vezi sa Ukrajinom koje je Zapad uveo Rusiji. Švajcarska vlada pažljivo prati diskusije unutar Evropske unije u vezi sa potencijalnom upotrebom zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini. Međutim, još nisu najavljeni planovi za sprovođenje takvih mjera. Glavni razlog leži u činjenici da su švajcarski bankari upozorili da bi takve akcije mogle dovesti u opasnost kršenje nacionalnih zakona i potencijalno narušiti reputaciju Švajcarske kao globalnog finansijskog centra.

Kako se sankcije nastavljaju, izazovi koje predstavlja upravljanje i procjenu obima zamrznute ruske imovine u okviru evropskog finansijskog pejzaža postaju sve složeniji. Dodjeljivanje dozvola ruskim profesionalnim učesnicima za otključavanje imovine svojih klijenata je značajan korak, ali ukupna situacija ostaje složena i daleko od rješenja, zaključuje u tekstu bnnbreaking.com.

Čeka se ocjena ustavnosti odluke Vlade Crne Gore

Podsjećamo i Crna Gora je takođe među zemljama koje su Rusiji uvele sankcije, ali i zamznule imovinu državljanima te države. Tadašnja Vlada je donijela odluku bez prethodne saglasnosti suda. Zbog toga, nekadašnji Demokratski front i vlasnik i urednik portala Biznis CG, podnijeli su dvije odvojene inicijative, kojim se traži ocjena ustavnosti Vladine odluke da zamrzne privatnu imovinu za desetine ruskih državljana. Do danas Ustavni sud nije raspravljao o ovim inicijativama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:31