Njemačka tuži Gasprom / - EPA
25/09/2023 u 12:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski proizvođač nafte Gasprom odbacio dolar

Većina izvoznih transakcija kompanije obavlja se u kineskim juanima i ruskim rubljama, dok se (još) ne koristi indijska valuta

Ruski proizvođač nafte "Gasprom njeft", podružnica energetskog giganta "Gasprom", gotovo da je napustio američki dolar i euro u trgovini sirovom naftom sa stranim partnerima – kupoprodaja se obavlja u nacionalnim valutama, saopštio je generalni direktor kompanije Aleksandar Djukov, prenosi RT Balkan.

"Ne koristimo rupije. Uglavnom trgujemo u juanima i rubljama. Praktično smo napustili naplatu u dolarima i eurima", izjavio je Djukov na marginama energetskog foruma TNF, koji se održava u naftom bogatoj Tjumenskoj oblasti u Sibiru.

Dodao je da kompanija nije imala problema s povlačenjem zarade od izvoza u stranoj valuti, a prihod od prodaje nafte i naftnih derivata prima u kratkom roku.

Rusija je značajno povećala upotrebu nacionalnih valuta u trgovini energentima prošle godine, udaljavajući se od eura i dolara u transakcijama sa stranim partnerima jer su te valute postale "nepouzdane" zbog zapadnih sankcija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2023 12:22