Švajcarska sigurna za Ruse / - SKRINšAT
04/07/2022 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruski tajkuni sigurni u Švajcarskoj

Public Eye navodi da Švajcarska nosi veliku političku odgovornost što decenijama služi kao „sigurno utočište” za ruske oligarhe i kao trgovački centar za rusku naftu, žito i ugalj

Vodeća švajcarska nevladina organizacija Pablik aj (Public Eye) objavila je u ponedjeljak da je Švajcarska "sigurno utočište" za  ruske oligarhe, njihovu imovinu i biznis.

Public Eye  je zbog toga kritikovao Vladu Švajcarske navodeći da nosi veliku političku odgovornost što ta zemlja služi kao „sigurno utočište” za ruske oligarhe i kao trgovački centar za rusku naftu, žito i ugalj.

U danu kada je u švajcarskom gradu Lugano počela dvodnevna međunarodna Konferencija o obnovi Ukrajine, grupa je pozvala izvršnu vlast Švajcarske da „iskoristi sve poluge na raspolaganju da zaustavi finansiranje nehumane agresije”, aludirajući na rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Ova nevladina organizacija dodala je da je Švajcarska već godinama „popularno utočište” za ruske poslovne magnate koji u tu zemlju prenose svoju imovinu.

Grupa je navela da kompanije koriste Švajcarsku kao „neregulisano središte za trgovinu robom” i da zloupotrebljavaju nedostatak transparentnosti u vezi sa finansijskim poslovima u zemlji, prenosi Tanjug.

Švajcarska je veliki međunarodni finansijski centar i njena vlada tradicionalno promoviše švajcarsku „neutralnost” i ulogu posrednika između neprijateljskih zemalja.

Udruženje švajcarskih bankara procjenjuje da imovina ruskih klijenata deponovana u bankama u Švajcarskoj iznosi od 150 do 200 milijardi švajcarskih franaka, po čemu je ta zemlja vodeći „čuvar” ruskog novca u inostranstvu.

Švajcarska, koja nije članica EU, u velikoj mjeri se pridružila sankcijama koje je Unija uvela Rusiji. Prema podacima švajcarskih vlasti, u toj zemlji su do 12. maja zamrznute 6,3 milijarde švajcarskih franaka zbog povezanosti sa ruskim ratom u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:40