фото: Скриншот / - фото: Скриншот
14/04/2022 u 18:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Ружичаста дама": Водитељка добила луксузну кућу од Ким Џонг Уна

Седамдесетосмогодишња Ри рекла је да је њена нова кућа дјелује као хотел и да је читава њена породица "пробдјела цијелу ноћ у сузама захвалности због благонаклоности партије

Главна водитељка вијести на државној телевизији у Сјеверној Кореји, Ри Чун Хи, добила је од сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна поклон - луксузну кућу.

Ри Чун Хи (78), постала је један од најпознатијих гласова у Сјеверној Кореји, објављујући протеклих деценија најважније вијести: нуклеарне и ракетне тестове, смрт ранијих лидера.

Водитељка која је у иностранству прозвана "ружичаста дама" због свјетле, традиционалне одјеће, и сама је постала тема званичних сјевернокорејских медија након што јој је Ким Џонг Ун поклонио луксузну резиденцију и замолио је да настави да енергично служи као глас владајуће Радничке партије.

Стручњаци сматрају да Ким покушава да појача подршку коју добија од елите у својој земљи суоченој с посљедицама пандемије и дипломатског застоја.

"(Ким) је рекао да је Партија искрена када каже да се ништа не штеди када се ради о благу земље попут Ри Чун Хи која као револуционарни гласноговорник Партије ради више од 50 година, од свог дјетињства", објавила је званична новинска агенција КЦНА.

Ким је рекао да очекује да ће остарјела водитељка "енергично наставити свој посао у добром здрављу као што и приличи портпаролки странке".

Ким се с Ри састао у Пјонгјангу, у новоизграђеној стамбеној четврти поред ријеке која је свечано отворена у сриједу. КЦНА наводи да су куће поклоњене водитељки и другима који су дали "истакнути допринос у служењу држави".

На подручју нове стамбене четврти до седамдсетих година налазила се и резиденција Кимовог дједе и оснивача сјевернокорејске државе Ким Ил Сунга чији се 110. рођендан обиљежава сјутра. То је најважнија државна прослава у Сјеверној Кореји којом од оснивања 1948. сукцесивно владају три генерације породице Ким.

- Дајући куће онима који су му вјерни, Ким Џонг Ун би желио да додатно ојача своју власт и унутрашње јединство. Ри Чун Хи је јасан примјер таквих људи јер је снажно пропагирала његове нуклеарне и ракетне тестове и служила му као нека врста гласника, оцијенио је аналитичар Јужнокорејског истраживачког института за националну стратегију у Сеулу, Мун Сеонг Мук.

- Седамдесетосмогодишња Ри рекла је да је њена нова кућа дјелује као хотел и да је читава њена породица "пробдјела цијелу ноћ у сузама захвалности због благонаклоности партије", преноси КЦНА.

Ри је на државној телевизији од почетка 1970-их, када је земљом још управљао Ким Ил Сунг, и постепено је постала главно лице званичне пропаганде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:06