Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
23/11/2022 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD berza: Energetski i trgovački sektor podstakli indekse

Tako su indeksi povratili sve gubitke od prethodnog dana, a S&P 500 je dostigao najviši nivo od 12. septembra

Na Wall Streetu je u utorak indeks S&P 500 dostigao najviši nivo u dva i po mjeseca, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati maloprodajnog lanca Best Buy i rast cijena nafte, što je podržalo energetski sektor, prenosi Mina Biznis.

Dow Jones je ojačao 1,18 odsto na 34.098 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,36 odsto na 4.003 poena, a Nasdaq indeks u isto tolikom procentu na 11.174 boda.

Tako su indeksi povratili sve gubitke od prethodnog dana, a S&P 500 je dostigao najviši nivo od 12. septembra.

Razlog tome je, između ostalog, snažan rast cijena nafte, koji je podstakao energetski sektor. Indeks tog sektora je skočio više od tri odsto, nakon dva dana pada.

Cijene akcija u trgovačkom sektoru takođe su snažno porasle, u prosjeku 1,2 odsto, čemu je najviše doprinio skok cijene Best Buy-a, gotovo 13 odsto, prenosi Hrportfolio.

Ta kompanija je objavila da ove godine očekuje manji pad prodaje nego što se ranije procjenjivalo, što je ublažilo strahove investitora da će visoka inflacija uzrokovati pad prodaje u predstojećoj sezoni praznične sezone.

Ali, analitičari kažu da je tržište podložno većoj volatilnosti zbog manjeg obima trgovanja uoči praznika Dana zahvalnosti, koji mnogi investitori obično povezuju s vikendom.

Tako je na američkim berzama vlasnika zamijenilo oko 9,45 milijardi akcija, dok je prosječan dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,75 milijardi.

Danas će se investitori fokusirati na zapisnik sa posljednjeg sastanka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji će pokazati da li su njeni čelnici ublažili svoju retoriku o inflaciji i kamatnim stopama.

Očekuje se da će Fed u decembru povećati kamatne stope za 0,5 procentnih poena, nakon niza povećanja od 0,75 procentnih poena.

Ali pitanje je kako će se inflacija kretati u narednim mjesecima i do kojeg nivoa će Fed povećati cijenu novca.

Cijene akcija su porasle i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 odsto na 7.452 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 odsto na 14.422 boda, a pariski CAC 0,35 odsto na 6.657 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 14:50