/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
30/09/2023 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD bez dogovora u Kongresu o budžetu, zatvaranje vlade sve izvjesnije

U Americi, zakonski prijedlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, prije nego što ga potpiše predsjednik SAD

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu SAD, u kojem ona ima tijesnu većinu, odbacilo je zakonski prijedlog o privremenom finansiranju vlade, koji je podržao predsjedavajući Kevin Mekarti, čime je gotovo sigurno da će vladine službe biti djelimično zatvorene od nedjelje, prenose  agencije.

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasova protiv i 198 za prijedlog, odbijena je mjera da se vlada privremeno finansira 30 dana, da bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju, prenose Nezavisne.

Prijedlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbjednost, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

U Americi, zakonski prijedlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, prije nego što ga potpiše predsjednik SAD.

U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj meri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

"Neuspjeh je samo ako odustanete. Još nije sve gotovo. Imamo druge ideje", saopštio je Mekarti novinarima koji nije iznio više detalja o mogućem rešenju.

 Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedjelje u ponoć, stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrijednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba za nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će zatvaranje vlade ugroziti ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i djecu, i  da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Djelimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u posljednjoj deceniji, a uslijedilo bi samo četiri mjeseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojters

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 14:11