/ - SHUTTERSTOCK
21/07/2021 u 06:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД ће дозволити завршетак Сјеверног тока 2 без санкциjа Русиjи и Њемачкоj

Према ријечима помоћника чланова америчког Конгреса, упознатих са нацртом споразума, САД и Њемачка ће заузврат начинити одређене уступке Украjини и Пољскоj коjе се оштро противе гасоводу

Вашингтон и Берлин су постигли начелни споразум око контроверзног гасовода Сјеверни ток 2, према коjем ће САД дозволити завршетак тог проjекта без увођења нових санкциjа Њемачкоj и Русиjи.

Према ријечима помоћника чланова америчког Конгреса, упознатих са нацртом споразума, САД и Њемачка ће заузврат начинити одређене уступке Украjини и Пољскоj коjе се оштро противе гасоводу, али тренутно ниjе jасно да ли би се Киjев и Варшава сложили са тим.

Према америчко-њемачком споразуму, Украjина би добила 50 милиона долара кредита за технологиjе засноване на зеленоj енергиjи, гаранциjу о надокнади новца за транзитне таксе за гас, коjе ће изгубити због новог гасовода, до 2024. године, и обећање и Берлина и Вашингтона да ће санкциjе бити поново размотрене ако Русиjа буде користила гас као политичко оружjе, навели су помоћници чланова Конгреса.

Кад jе ријеч о уступцима Пољскоj, Немачка би пристала да буде дио такозване „Инициjативе три мора“, чиjи jе циљ jачање инвестициjа, инфраструктурног развоjа и енергетске безбједности медjу државама коjе излазе на Балтичко, Црно и Jадранско море.

Стеjт департмент jуче је саопштио да ће високопозиционирани амерички дипломата посјетити ове недјеље и Пољску и Украjину, дијелом и због разговора о гасоводу Сјеверни ток 2 за коjе се очекуjе да буду напети.

САД су се дуго противиле том проjекту захваљуjући коjем ће руски природни гас стизати до Њемачке и покушавале да спријече његову реализациjу.

Вашингтон jе тврдио да ће гасовод угрозити енергетску безбједност Европе jер ће повећати зависност континента од руског гаса и омогућити Москви да повећа политички притисак на Пољску и Украjину.

Међутим, изградња гасовода jе сада близу краjа, а САД су одлучне да оjачаjу и обнове везе са Њемачком, нарушене за вријеме Баjденовог претходника Доналда Трампа.

Сјеверни ток 2 jе ове године извјесно вријеме био предмет интензивне дебате америчких и њемачких званичника, и главна тема прошлонедјељног састанка предсједника САД Џозефа Баjдена и њемачке канцеларке Ангеле Меркел у Бијелоj кући.

Меркел подржава проjекат, а Баjден jе указао да би кажњавање Њемачке због те подршке било контрапродуктивно за шире америчке интересе.

Упркос томе, и Баjеднова администрациjа сматра гасовод пријетњом енергетскоj безбједности Европе и увела jе санкциjе неким ентитетима укљученим у његову изградњу.

Међутим, Баjден jе недавно изазвао оштре реакциjе многих чланова Конгреса САД, и демократа и републиканаца, и разочарао Пољску и Украjину, jер jе од санкциjа изузео њемачку компаниjу коjа учествуjе у проjекту Сјеверни ток 2.

Пољска, Украjина и друге земље Источне и Централне Европе, коjе ће гасовод заобићи, забринуте су да ће га Русиjа користити као политичко оружjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:16