/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
17/05/2022 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД ће Европи умјесто ембарга предложити увођење царина на руску нафту

Будући да се руска нафта продаје с попустом у односу на глобалну референтну вриједност, царина би се могла поставити на разину која би обухватила дио тог јаза и тако смањила руску добит

Државници  америчког министарства финансија објавили су данас да планирају на овотједном састанку министара финансија групу Г7 предложити да европске земље уведу царине на увоз руске нафте, што би била бржа алтернатива од увођења потпуног нафтног ембарга.

ЕУ службеници разматрају поступни ембарго на увоз руске нафте у склопу шетог круга санкција Русији због инвазије на Украјину, но забринутост појединих ЕУ чланица на истоку континента у вези снабдијевања  представља велику препреку том плану.

Царински механизам који би САД требао предложити био би дизајниран тако да руска нафта остане на тржишту, али да се ограничи износ прихода који Москва може остваривати кроз њезин извоз, дознаје се из америчког министарства финансија. Министри финансија и гувернери средишњих банака Г7 требали би се састати ове семдице.

Царина би смањила руску добит

Будући да се руска нафта продаје с попустом у односу на глобалну референтну вриједност, царина би се могла поставити на разину која би обухватила дио тог јаза и тако смањила руску добит, поручили су амерички државник. Но, царина би морала бити довољно ниска да Русија зарађује више него што је кошта производња, чиме би имала подстицај за наставак извоза, додали су.

Држањем руске нафте на тржишту избјегли би се потенцијални даљњи скокови цијене нафте због европског ембарга, који би, пак, могли надокнадити утицај ембарга на руске приходе.

Службеници министарства тврде да бројне владе имају изражену жељу да престати куповати руску нафту што је прије могуће, али то носи са собом велики ризик од тога да би изравни ембарго могао знатно повећати цијену нафте.

Приход од царина за фонд за обнову Украјине

Америчко министарство финансија разматра механизме одређивања цијена, укључујући царине, како би помогло заштити глобално министарство од даљње штете услијед високих цијена енерената. Приход од царина могао би се слити у фонд за опоравак и обнову Украјине, чиме би се задовољила жеља да Москва плати барем дио потребне масовне обнове.

Тај приедлог услиједио је након што је талијански премијер Марио Драгхи прошле седмице током састанка с америчким предсједником изложио идеју о формирању картела купаца нафте како би се помогло ограничити цијену нафте.      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:22