/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
29/11/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД ће протјерати још 54 руских дипломата наредне године

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова раније је рекла да се очекује да ће 55 руских дипломата и особља напустити САД „у наредним мјесецима“

Сједињене Државе ће сљедеће године протјерати још најмање 54 руских дипломата, саопштио је руски амбасадор у Вашингтону, пошто су погоршани односи довели до тога да амбасаде и конзулати обје земље немају довољно особља и не могу да пружају ни основне услуге, преноси портал themoscowtimes.com.

Амбасадор Анатолиј Антонов рекао је да би 27 руских дипломата требало да напусти САД са својим породицама до 30. јануара, док се очекује да ће још 27 напустити САД 30. јуна.

-Суочавамо се са озбиљним недостатком особља“, рекао је Антонов за Јутјуб канал Соловјев. Више од 100 руских дипломата са породицама протјерано је из САД од 2016, када су оптужбе Вашингтона о мијешању Москве у предсједничке изборе те године нарушиле америчко-руске везе, показују подаци Ројтерса.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова раније је рекла да се очекује да ће 55 руских дипломата и особља напустити САД „у наредним мјесецима“.

Након неколико рунди дипломатских протеривања, Сједињене Државе сада имају 120 људи у својим руским мисијама, што је далеко мање од 1.200 колико их је било 2017, док Русија има око 230 људи у Сједињеним Државама, не рачунајући оне који су постављени у Њујорк због својих мисија УН.

Усред сталног спора око тога колико дипломата свака страна може да постави у другу земљу, Русија је ставила САД на листу „непријатељских“ земаља којима је потребно одобрење за запошљавање руских држављана.

Амерички Стејт департмент упозорио је да би америчка амбасада у Москви могла да престане да обавља већину функција 2022. Прошлог мјесеца је додала Русију на листу земаља у којима је „политичка или безбједносна ситуација довољно слаба или неизвесна“ да спријечи конзуларно особље да процесуира апликације за усељеничку визу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:54