Džulijan Asanž / - Vikipedija
16/04/2024 u 22:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD dale garancije britanskom sudu za Džulijana Asanža

Sjedinjene Države garantovale su Visokom sudu u Londonu da će osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž moći da se pozove na Prvi amandman ukoliko bude izručen SAD.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će moći da se pozove na Prvi amandman i neće se suočiti sa smrtnom kaznom nakon izručenja u SAD, garantovale su SAD Visokom sudu u Londonu.

"Ova diplomatska nota ne čini ništa da olakša ogroman stres naše porodice o njegovoj budućnosti, odnosno o njegovom očekivanju da će provesti ostatak svog života u izolaciji u američkom zatvoru zbog svog nagrađivanog novinarskog posla", rekla je Asanžova supruga Stela.

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao 10. aprila da njegova administracija "razmatra" zahtjev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da se Asanž krivično goni zbog objavljivanja poverljivih američkih dokumenata.

Povodom Bajdenove izjave Stela Asanž je ocijenila da se čini "da bi stvari mogle da krenu u pravom smjeru".

Asanž(52) se suočava sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog 17 optužbi za špijunažu nakon što je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih dokumenata pruje gotovo 15 godina na svom portalu Vikiliks.

Asanžove pristalice insistiraju na tome da je on novinar koji je razotkrio ratne zločine SAD u Iraku i Avganistanu, što je bilo u javnom interesu i da je zaštićen Prvim amandmanom Ustava SAD, kojim se garantuje sloboda govora.

Bajden: Razmatramo da odustanemo od procesuiranja Asanža

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:17