/ - PHOTO BY ASAEL PEñA ON UNSPLASH
06/05/2022 u 09:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД доставиле информације које су помогле Украјини да потопи ратни брод

Американци су заслужни за утврђивање тачне локације брода те су обавјештајне податке подијелили с Украјинцима

Сједињене Америчке Државе (САД) објавиле су да су Украјини указали на којој локацији се налази недавно потопљени руски ратни брод “Москва”. Потапање овог брода је велики ударац за руску војску, јављају агенције преносе медији.

Неименовани амерички званичник, јуче је изјавио да су Украјинци одлучили да потопе овај брод који се налазио на Црном мору. Американци су заслужни за утврђивање тачне локације брода те су обавјештајне податке подијелили с Украјинцима.

Ова информација је објављена усљед великог притиска републиканаца на предсједничку администрацију демократе Джоа Бајдена, тражећи да САД више учине у борби против руске агресије на Украјину. САД од почетка рата подржавају Украјину, али настоје избјећи директан сукоб с Русијом. То подразумијева нароужавање, као и дијељење обавјештајних података.

Како је казао амерички званичник, Украјина првобитно није планирала да нападне и потопи брод “Москва”. Медији у САД-у су раније извјештавали да је ова земља допринијела убијању руских генерала у Украјини. Међутим, тада је портпарол Министарства одбране (Пентагон) Джон Кирби нагласио да САД нису дијелиле обавјештајне податке у циљу убијања генерала, преноси лист Гуардиан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:06