Đulijani i Tramp u centru izbornog skandala / - NET
15/08/2022 u 23:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Đulijani pod istragom zbog namještanja izbora za Trampa

Tužioci u Atlanti prenijeli su advokatima Rudija Đulijanija da je predmet krivične istrage zbog mogućih nelegalnih pokušaja bivšeg predsjednika Donalda Trampa i drugih da se miješaju u izbore u Džordžiji 2020. godine

Tužioci u Atlanti u ponedjeljak su prenijeli advokatima Rudija Đulijanija da je pod krivičnom istragom zbog mogućih nelegalnih pokušaja tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa i drugih da se miješaju u izbore u Džordžiji 2020. godine, saopštio jejedan od Đulijanijevih advokata.

Specijalni tužilac informisao je Đulijanijevog advokata u Atlanti da bi protiv bivšeg gradonačelnika Njujorka mogla da bude podnesena optužnica, rekao je Bob Kostelo, drugi Đuliijanijev pravni zastupnik, prenosi agencija Asošijeted pres. Vijest o Đulijaniju prvo je prenio Njujork tajms.

Istraga miješanja u izbore pokrenuta je prošle godine, a u maju je izabrana i specijalna velika porota na zahtjev okružne tužiteljke. Đulijaniju je naloženo da u srijedu svjedoči pred porotom, prenosi Glas Amerike.

Povod za sprovođenje istrage je telefonski razgovor Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, u januaru 2021. godine, tokom kojeg je tadašnji predsjednik sugerisao da se "pronađu" glasovi da se poništi njegov tijesan poraz u toj američkoj državi.

Tužiteljka je takođe zainteresovana za pretrese pred zakonodavnim tijelima Džordžije, održanim u decembru 2020. godine, na kojima je Đulijani širio lažne tvrdnje o izbornoj prevari u jednom od okruga u toj saveznoj državi.

Prošlog mjeseca je podnijela zahtjeve za svjedočenje petoro Trampovih saradnika i savjetnika, među kojima je i Đulijani kojeg je identifikovala kao ličnog Trampovg advokata, i jednog od vodećih pravnih zastupnika njegove kampanje.

U zahtjevu je napisala da dokazi pokazuju da je Đuliijanijevo svjedočenje na pretresu bilo dio "koordinisanog plana Trampove kampanje u više država da se utiče na rezultate novembarskih izbora u Džordžiji i drugim mjestima".

U ponedjeljak, federalni sudija presudio je da senator Lindzi Grejem takođe mora da svjedoči pred velikom porotom u Atlanti koja istražuje da li su Tramp i njegovi saveznici prekršili zakon kada su pokušavali da ponište njegov poraz u Džordžiji.

Grejemovi advokati tvrdili su da republikanski senator iz Južne Karoline zbog svog položaja ima imunitet i tražili da se zahthev za svhedočenje poništi. Sudija je međutim odbacio taj argument. Tužioci su sugerisali da žele da pitaju Grejema o telefonskim pozivima Rafenspergeru i njegovim službenicima poslije Trampovog izbornog poraza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. septembar 2022 05:03