Džo Bajden i Narendra Modi / - EPA
05/06/2023 u 17:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD i Indija jačaju obrambenu saradnju

Vašington radi na produbljivanju odnosa s Indijom i želi snažniju vojnu i tehnološku saradnju s najvećom svjetskom demokratijom, ključnom za suprotstavljanje kineskoj dominaciji u regiji

Indija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su nacrt suradnje na obrambenom području za nekoliko sljedećih godina, objavile su dvije zemlje danas.

Vašington radi na produbljivanju odnosa s Indijom i želi snažniju vojnu i tehnološku saradnju s najvećom svjetskom demokratijom, ključnom za suprotstavljanje kineskoj dominaciji u regiji. SAD želi takođe odvratiti Nju Delhi od njegove tradicionalne obrambene zavisnosti o Rusiji.

Nacrt je finalizovan na susretu američkog ministra obrane Lojda Ostina i njegovog indijskog kolege Rajnata Singa. Dogovor dolazi nekoliko tjedana prije no što će indijski premijer Narendra Modi posjetiti Vašington 22. juna, gdje će ga ugostiti američki predsjednik DŽo Bajden.

Ovaj dokument smatra se značajnim jer Vašington zadržava stroge kontrole nad vojnom tehnologijom proizvedenom kod kuće pri njenom slanju ili prodaji drugim zemljama.

Indija, najveći svjetski uvoznik naoružanja, zavisi od Rusije s gotovo pola svoje vojne opreme, no u proteklom razdoblju to je diverzificirala kupovinom od SAD, Francuske i Izraela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:38