Проблем отказани летови / - PEXELS
23/01/2022 u 10:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД и Кина међусобно отказују летове

Приjе наjновиjег отказивања, три америчке и четири кинеске авио-компаниjе летjеле су око 20 пута недjељно између земаља, а приjе пандемиjе имале су око 100 летова недjељно

Америчка Влада саопштила jе да ће суспендовати 44 лета за Кину из САД, коjе спроводе четири кинеске компаниjе, као одговор на исти потез Пекинга, а као разлог наводе забринутост због ковида.

Отказивање летова из САД ка Кини почиње 30. jануара летом Лос Анђелес-Шиjамен и траjаће до 29. марта.

Одлуком ће бити погођене компаниjе Шиjамен, Ер Чаjна, Чаjна садерн ерлаjнс и Чаjна истер ерлањс, преноси Глас Америке (ВОА).

Од 31. децембра кинеске власти суспендовале су десетине летова америчких компаниjа Jунаjтед ерлаjнса, Америкен ерлаjнса и Делте, због тога што су путници били позитивни на ковид.

Лиу Пенгjу, портпарол кинеске амбасаде у САД, рекао jе да jе политика за улазак у Кину "иста за кинеске и стране држављане, да jе отворена и траснпарентна".

Он jе потез САД назвао "веома неразумним".

"Апелуjемо да САД престану са ремећењем нормалног авио- саобраћаjа кинеских авио-компаниjа", рекао jе Лиу.

Удружење коjе представља три оштећене америчке авио-компаниjе саопштило jе да подржава одлуку САД да обезбиjеде jеднак третман америчких компаниjа на кинеском тржишту.

Секретариjат за саобраћаj наjавио jе да ће бити предузете додатне мjере ако Кина крене да отказуjе jош летова.

Иначе jе броj отказаних америчких летова за Кину порастао од децембра, због великог броjа заражених омикроном у САД, наводи ВОА.

Пекинг и Вашингтон се споре око авио-саобраћаjа од почетка пандемиjе.

Прошле године jе Секретариjат за саобраћаj дозволио само jедан лет недjељно и то 40 одсто попуњен, пошто jе Пекинг претходно увео исту мjеру за америчке компаниjе.

Приjе наjновиjег отказивања, три америчке и четири кинеске авио-компаниjе летjеле су око 20 пута недjељно између земаља, а приjе пандемиjе имале су око 100 летова недjељно, додаjе ВОА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:22