/ - PHOTO BY GRANT DURR ON UNSPLASH
27/04/2022 u 16:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД и Русија размијенили затворенике: Ослобођен бивши амерички маринац

Бајден није саопштио више детаља о преговорима. Руско Министарство спољних послова је размјену описало као "резултат дуготрајног преговарачког процеса"

Русија је ослободила америчког ветерана Тревора Рида у оквиру размјене затвореника са Сједињеним Државама које су из затвора пустиле осуђеног руског трговца дрогом који је служио дугу казну у Америци, објавиле су двије земље, јавља Галс Америке.

Изненадна размјена затвореника, за коју амерички званичници кажу да је резултат вишемјесечних тешких и промишљених напора, обављена је у тренуку када су односи САД и Русије на најнижем нивоу протеклих деценија, због руске инвазије на Украјину.

- Данас, наше молитве су услишене и Тревор је на путу у Сједињене Државе - саопштила је породица бившег америчког маринца који је у руском затвору провео готово три године.

Амерички предсједник Джо Бајден, који се прошлог мјесеца састао у Вашингтону са Ридовим родитељима, поздравио је његово ослобађање и навео да су "преговори који су нам омогућили да Тревора вратимо кући захтијевали тешке одлуке које не схватам олако".

Бајден није саопштио више детаља о преговорима. Руско Министарство спољних послова је размјену описало као "резултат дуготрајног преговарачког процеса".

Многи други Американци и даље су у затвору у Русији, а међу њима су кошаркашка звезда Бритни Грајнер и Пол Вилан, такође бивши маринац.

Рид, бивши маринац из Тексаса, ухапшен је у лето 2019. године, након што су руске власти навеле да је напао полицајца у возилу, на путу до полицијске станице и да је био пијан. Касније је осуђен на девет година затвора. Ридова породица тврдила је да је невин, а америчка влада истицала је да је неоправдано притворен и изражавала забринутост због његовог здравственог стања.

Сједињене Државе пристале су да ослободе Константина Јарошенка, руског пилота који је служио 20-годишњу затворску казну у Контектикату по оптужби за кријумчарење кокаина у САД. Ухапшен је у Либерији 2010. године и изручен Америци.

Русија је годинама тражила да се Јарошенко ослободи, док је истовремено одбијала захтеве високих америчких званичника да из затвора пусти Рида чије здравље се протеклих мјесеци, према тврдњама његове породице, погоршало.

Неименовани високи амерички званичник рекао је за агенцију Асошијетед прес да је Ридов случај био "највећи приоритет" за Бајденову администрацију, између осталог и због његовог здравља. Ридова породица саопштила је да је имао и туберколозу.

- То је била тешка одлука, али мислимо да је вриједјела - рекао је званичник.

Затвореници су размијењени у једној европској земљи. Иако званичници нису навели гдје, неколико сати уочи размјене на вебсајтима за праћење комерцијалних авиона идентификован је авион руске федералне службе безбједности на путу за Анкару. Амерички Уред за затворе је током ноћи апдејтовао своју интернет страницу, према којој Јарошенко више није у притвору.

Рид је на путу за САД, у пратњи Роџера Картсенса, специјалног предсједничког изасланика за питања таоца.

Америчка влада обично не подржава сличне размјене затвореника зато што страхује да би то могло да охрабри стране владе да затварају Американце да би изнудиле уступке, и да би избјегла изједначавање неоправдано притворених Американаца - међу којима је и Рид - и криминалаца који су осуђени послије адекватног судског процеса.

У овом случају, амерички званичник је рекао да је споразум имао смисла дијелом и зато што је Јарошенко већ одслужио дугу затворску казну, која је сада скраћена.

Ридова породица се захвалила Бајдену "зато што је донио одлуку да Тревора врати кући", као и другим званичницима администрације и Билу Ричардсону, бившем америчком амбасадору при Уједињеним нацијама који је отпутовао у Москву прије почетка рата у Украјини у покушају да обезбиједи Ридово ослобађање.

Размјена неће непосредно утицати на случајеве других притворених Американаца у Русији. Међу њима су Грајнер, која је притворена у фебруару, након што су власти саопштиле да су у њеној торби пронашле производ од канабиса, и Вилан који је притворен по оптужбама за шпијунажу за које његова породица каже да су лажне.

Амерички званичници тврде да је Вилан неоправдано притворен, док је Бајден у сриједу поручио да "нећемо стати док се Пол Вилан и други не придруже Тревору у вољеним рукама породице и пријатеља".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:03