долар, ilustarcija / - PEXELS
29/06/2022 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD i saveznici blokirali više od 330 milijardi dolara ruskih sredstava od početka sukoba u Ukrajini

Vođe grupe sedam najrazvijenijih svjetskih privreda su u nedjelju, prvog dana samita u Njemačkoj, objavili da uvode embargo na novoizvađeno zlato u Rusiji da bi spriječili Moskvu i ruske oligarhe da iskoriste zlato da zaobiđu sankcije

SAD i njihovi saveznici blokirali su ili zamrzli više od 330 milijardi dolara ruskih sredstava od početka sukoba u Ukrajini, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija, javljaju agencije.

Zapadni saveznici blokirali su 30 milijardi dolara imovine sakncionisanih ruskih oligarha ili članova ruske elite, i "zaledili" oko 300 milijardi dolara Ruske centralne banke, navodi se u saopštenju koje je izdala radna grupa zapadnih saveznika zadužena da prati imovinu ruske elite (Repo), objavilo je američko ministarstvo.

Pored toga zaplijenjeno je najmanje pet luksuznih jahti i nekretnina koja pripada ili je pod kontrolom ruskih državaljana pod sankcijama.

- Zajedno obezbjeđujemo da sankcije nastavljaju da koštaju Rusiju zbog njene neizazvane i produžene agresije u Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Radna grupa Repo formirana je 17. marta tri nedjelje poslije početka ruske invazije u Ukrajini, da bi povećala ekonomski pritisak na Rusiju.

Ona je sastavljena od visokih zvaničnika ministarstava finansija ili pravde SAD, Australije, Francuske, Kanade, Njemačke, Japana, Italije, Velike Britanije i Evropske komisije.

Sebi je zadala zadatak da cilja luksuznu imovinu i megajahte ruskih milijradera bliskih Vladimiru Putinu.

Članovi radne grupe takođe nastoje da izoluju Moskvu iz svjetskog finansijskog sistema i ograničili su kapacitet Rusije da nabavlja razvijenu tehnologiju.

Vođe grupe sedam najrazvijenijih svjetskih privreda su u nedjelju, prvog dana samita u Njemačkoj, objavili da uvode embargo na novoizvađeno zlato u Rusiji da bi spriječili Moskvu i ruske oligarhe da iskoriste zlato da zaobiđu sankcije.

U saopštenju grupa upozorava da će nastaviti da prati imovinu ruske elite i da njen rad nije završen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. avgust 2022 06:16