/ VAKCINACIJA FAJZER VAKCINAMA - LAZAR RUZIC
13/08/2021 u 06:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД на прагу да одобре трећу дозу вакцине

Процjењуjе се да особа са ослабљеним имунитетом у САД има између три и девет милиона

Америчка Управа за храну и љекове (ФДА), са компаниjама Фаjзер и Модерна, ради на томе да се одређеним рањивим категориjама становништва омогући да добиjу трећу дозу вакцине да би им се побољшао имунитет, саопштила jе у четвртак директорка Центара за контролу и превенциjу болести (ЦДЦ), јављају агенције, преносе медији..

Директорка ЦДЦ-а Рошел Валенски рекла jе да ће додатне дозе бити доступне људима са умjерено или веома ослабљеним имунитетом, као што су особе са пресађеним органима или поjедини обољели од рака.

Валенски jе наjавила да ће Савjетодавни одбор за имунизациjу ЦДЦ-а о том питању расправљати у петак и дати своjе препоруке.

Водећи амерички епидемиолог доктор Ентони Фаучи рекао jе да амерички званичници не вjеруjу да jе додатна доза тренутно потребна стариjима или другим особама чиjи имунитет ниjе ослабљен.

Додао jе међутим да влада дневно процjењуjе неопходност такозваних бустер доза.

“Истина jе да вjеруjемо да ће вам приjе или касниjе бити потребан бустер због траjања заштите”, рекао jе Фаучи.

Дебата се води о томе ко тачно треба да прими трећу дозу, а недавна студиjа Џонс Хопкинса показуjе да особе коjе су извршиле трансплатациjу органа, немаjу антитиjела послиjе двиjе дозе вакцине, али да им jе трећа доза помогла у заштити од вируса.

Процjењуjе се да особа са ослабљеним имунитетом у САД има између три и девет милиона.

ЦДЦ jе недавно препоручио трудницама да се вакцинишу против Ковида 19, уз поткрепљуjуће податке коjи показуjу да нема ризика од побачаjа кад се прими барем jедна доза вакцине.

Валенски jе у саопштењу jе навела да “никада ниjе било важниjе подићи стопу вакцинисаних због делта вариjанте коjа се брзо шири, и угрожава све већи броj трудница”. Само 23 одсто трудница у САД jе примило бар jедну дозу вакцине.

Труднице могу да приме jедну од три вакцине чиjа jе хитна употреба одобрена у САД – Фаjзер, Модерна и Джонсон и Джонсон.

Агенциjа претходно ниjе издавала препоруку за вакцинациjу трудница већ их jе савjетовала да о имунизациjи разговараjу са своjим љекарима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:55