”Patriot”, odbrambeni sistem / - EPA
26/04/2024 u 23:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD najavile novu pošiljku raketa „patriot“ Ukrajini

SAD će Ukrajini dati dodatne rakete "Patriot" za njene sisteme protivvazduhoplovne odbrane kao deo velikog paketa pomoći od šest milijardi dolara - najavio je danas ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete će se koristiti za dopunu prethodno isporučenih sistema „Patriot“.

Paket uključuje i više municije za „Nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh“ (NASAMS) i dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera projektila protivvazduhoplovne odbrane, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje čiji je veliki dio još iz sovjetske ere.

Ukrajinski predsiednik Volodimir Zelenski je danas razgovarao o potrebi za „Patriotima“ sa „Kontakt-grupom za odbranu Ukrajine“ – koalicijom od oko 50 zemalja koja se virtuelno okuplja na sastanku pod vođstvom američkog Pentagona.

Sastanak je održan na drugu godišnjicu postojanja te grupe, za koju je Ostin rekao da je „pomierila nebo i zemlju“ od aprila 2022. da bi nabavila milione komada municije, raketnih sistema, oklopnih vozila, čak i aviona da bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju.

Zelenski je rekao da je potrebno najmanje sedam sistema „Patriot“ za zaštitu ukrajinskih gradova.

„Hitno su nam potrebni sistemi ‘Patriot’ i rakete za njih. To može i treba da spase živote upravo sada“, ukazao je on.

Na konferenciji za novinare Pentagona posle tog sastanka, Ostin je rekao da SAD rade sa saveznicima na obezbieđivanju dodatnih sistema „Patriot“, ali se nisu obavezale da će poslati više američkih verzija. Rekao je da je poslednjih dana razgovarao s mnogim evropskim kolegama da bi razjasnio to i druga pitanja.

Zelenski: Ako ne zaustavimo Rusiju, sve će nas pobiti

„Nisu im potrebni samo ‘Patrioti’, potrebni su im i drugi tipovi sistema i presretača“, rekao je Ostin.

Ostin je rekao da traži od savezničkih zemalja da „prihvate malo više rizika“ dok razmatraju koje oružje da pošalju Ukrajini. Mnoge države su izrazile izviesnu nevoljnost da pošalju sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane „Patriot“ u Ukrajinu jer većina ih nema mnogo i vieruju da su im potrebni za sopstvenu odbranu.

Američki zvaničnici rekli su da će paket pomoći biti finansiran kroz „Inicijativu za pomoć bezbjednosti Ukrajine“ koja plaća dugoročne ugovore sa vojnom industrijom što znači da bi moglo da prođe mnogo mjeseci ili godina da oružje stigne.

Novo finansiranje – najveća tranša pomoći SAD, poslata do sada – takođe uključuje raketni sistem visoke pokretljivosti ili HIMARS, kao i dronove „Switchblade“ i „Puma“, sisteme protiv bespilotnih letjelica i artiljeriju.

„Kontakt grupa za odbranu Ukrajine“ sastajala se jednom mjesečno u poslednje dve godine i glavni je forum za doprinose naoružanju Kijevu za rat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:57